Träningsmaskiner: Allt du behöver veta om maskinerna på Gymmet

Träningsmaskiner på gymmet finns det många, vad de fyller för funktion kanske förklara sig själv, maskiner som används i träningssyfte. Men av alla dessa maskiner så finns dt flertalet olika som fyller olika funktioner och är bra för olika saker. I denna artikeln kommer vi inte att gå ner i detalj på vad alla maskiner används för, utan kommer ge dig en övergripande bild om träningsmaskiner och alla frågor du kan ha som hör till.

Hur Använder man Träningsmaskiner?

Hur du använder olika träningsmaskiner beror på vilken typ av maskin du avser att använda. Ofta brukar träningsmaskinen ha instruktioner på sig, där den ger förslag på övningar som kan genomföras, men också vilket muskelparti träningsmaskiner avser att träna och belasta.
Det bästa sättet att skapa sig en uppfattning hur man använder träningsmaskiner är att titta vad andra gör på gymmet. Var också noga i samband med detta att titta på hållningen i hela kroppen, och inte nödvändigtvis hur rörelsen i ett muskelparti används. Ifall du exempelvis tränar rygg och lats brukar en vanlig övningar vara att du greppar tag i en multifunktionell träningsmaskin med vikter, där du tar tag i handtaget och drar mot dig, lite som om du hade suttit i en båt och ror. Men förutom att använda armarna och dra handtaget mot bröstet, är det viktigt att du svankar och bröstar upp dig ordentligt för att undvika skador.

Vid osäkerhet på gymmet gällande någon träningsmaskin, rekommenderar vi att du frågar någon som använder en liknande maskin om hjälp så att det inte blir fel. Kom ihåg att vi alla har varit nybörjare någon gång, och att det absolut inte är några konstigheter att fråga om hjälp! Responsen brukar snarare bli tvärtom än vad du tror – nämligen att personen du frågar blir glad att du ber om hjälp.

Hur fungerar Träningsmaskinerna?

Träningsmaskinerna fungerar som så att de fokuserar oftast på en muskelgrupp som är avsedda att tränas, iallafall när det kommer till träningsmaskiner som fokuserar på styrka. Det finns träningsmaskiner som är avsedda för cardio, där du kan komma att använda hela kroppen, eller delvis hela kroppen som exempelvis löpband, motionscykel eller en crosstrainer.

Ofta brukar alla maskiner, oavsett om du tränar styrka, uthållighet eller cardio, ha olika nivåer som gör att det blir olika jobbigt. Ifall du springer på ett löpband är det oftast att du kan addera lutning på bandet, alltså att du springer i ett lätt uppförsbacke, men också att du kan öka bandets tempo så du tvingas springa snabbare, på en träningscykel kan de olika nivåerna innebära att motståndet ökar och det blir jobbigare att trampa, och för träningsmaskiner avsedda för styrketräning innebär det att tyngden som du tränar med kan ökas eller sänkas.

Vad väger varje vikt i en multi träningsmaskin?

En multi träningsmaskin är en populär träningsmaskin som används för bland annat triceps, biceps, bröst, men kan även andas för ben och många andra muskelgrupper. På denna maskin har du möjlighet med hjälp av vikter om intervaller på oftast 5lbs, eller 2,5kg beroende på vart maskinen är tillverkad, att öka eller minska vikten.

Varje steg eller vikt på en multi träningsmaskin väger alltså cirka 5lbs eller 2,5kg.

Vilken träningsmaskin drar mest kalorier?

Av alla träningsmaskiner som finns går det definitivt överlag säga att träningsmaskiner avsedda för cardio gör att du tränar bort betydligt fler kalorier, jämfört med maskiner avsedda för styrka. Men av alla maskiner avsedda för kondition och cardio, tenderar de maskiner där du använder hela kroppen att enklare bränna kalorier. En motionscykel är en bra maskin för att träna uthålligheten i bena, och att trampa på i lagom motstånd kommer definitivt göra att du får mjölksyra, träningsverk och blir av med kalorier. Men trots att det är jobbigt att använda en motionscykel kommer det vara ännu jobbigare och ännu bättre (kalorimässigt) att använda en crosstrainer där du aktiverar hela kroppen och ständigt rör på dig.

När du väljer träningsmaskin som drar mest kalorier ska du därför välja de maskiner där du aktiverar hela kroppen och jobbar i en ständig rörelse, dessa träningsmaskiner tenderar nämligen till att bränna flest kalorier jämfört med andra träningsmaskiner där du enbart jobbar med en muskelgrupp, såsom ben ifall du sitter på en motionscykel.

Vilken Träningsmaskin ska jag Köpa?

Trots att de flesta träningsmaskiner återfinns på gymmet tenderar vissa träningsmaskiner att vara populära att köpa hem. Anledningen till detta kan såklart variera, men för många är anledningen att de vill leva ett mer hälsosamt liv, och ett sätt att göra det på är att motionera i vardagen. De absolut vanligaste maskiner att köpa hem är således träningsmaskiner avsedda för konditionsträning, och av alla möjliga brukar en motionscykel, löpband eller crosstrainer vara de populäraste att ha hemma.
Det finns många fördelar med att köpa en träningsmaskin och hemma, till exempel att du inte behöver ta dig någonstans för att få in träningen vilket kan vara svårt att få in i vardagen, men också att om du har yta för en eller flera maskiner i hemmet har du ingen ursäkt att inte använda dessa och få in din vardagliga motion.

Vad ska man torka av träningsmaskinerna med?

Även fast det har funnits länge på gym, har det med all säkerhet under 2020 och 2021 med tanke på Covid-19 uppmärksammats extra mycket att det är viktigt att torka av maskinerna efter du har använt de, så att de är fräscha och inte finns svett eller andra bakterier från när du har använt klart maskinen. Vanligtvis erbjuder gym olika lösningar på detta såsom en flaska med spray som du tillsammans med en bit papper kan använda för att göra rent maskinen, men det finns också färdiga pads som redan är fuktiga som går att använda. Vare sig det gäller en sprayflaska eller färdiga pads tenderar det vara någon vätska som är desinfekterade, alltså ett ämne som tar bort och löser upp smuts, mikrober och annat otrevligt.