Stretching: Är det bra?

I många träningssammanhang blir du snabbt bekant med begreppet stretching. Stretching innebär i sin korthet att du töjer muskler och ökar flexibiliteten. Att stretching har blivit populärt är en sak, och huruvida det är bra eller inte är en annan. I denna artikeln kommer vi diskutera vidare frågeställningar som berör stretching och försöker på svara om Stretching är bra. 

Vad är Stretching? 

Stretching innebär att du töjer musklerna, alltså att du ”stretchar” muskler. Detta innebär att du i regel får mer rörlighet i musklerna, vilket ökar flexibiliteten. Att få en ökad flexibilitet i musklerna kommer med många fördelar, men den främsta är givetvis att du med ökad rörlighet motverkar att kompensera en stretchad muskel vid en tyngre övning, vilket förhindrar idrottsskador

Vilka Muskler är Bra att Stretcha? 

Det går att stretcha i princip varje muskel i kroppen, men av dessa är såklart ett fåtal mer nödvändiga än andra, och därav också mer populära att stretcha. Generellt är en ökad rörlighet i rygg, armar och ben någonting många tränar på. Dessa muskelpartier är stora och täcker en stor del av kroppen, vilket gör att de förenklar rörligheten i hela kroppen, ifall de är flexibla. Vi på Fitness365 rekommenderar att du som tränar allting stretchar innan träningen för att mjuka upp muskler och leder, samt öka flexibiliteten i de muskler du planerar att träna under ett träningspass, och på så vis även förhindrar idrottsskador. 

När ska jag Stretcha? 

Vi rekommenderar alltid att du ska tillägna minst 15 minuter uppvärmning innan du planerar att genomföra ett träningspass på gymmet, extra viktigt är det för dig som styrketränar på gymmet. Efter att du har värmt upp kroppen med lågintensiv cardio såsom 10 minuter lugnt tempo på en motionscykel, är det bra att avsätta 5 minuter ut stretching, där du fokuserar på det muskelområde som du planerar att träna. För dig som ska träna biceps, axlar och shrugs är det alltså primärt armar men även bröst som blir ditt fokus att stretcha innan träning. 

Vad händer när jag Stretchar? 

När du stretchar ökar du flexibiliteten i en muskel, som nämnt ovan är det bra för att motverka belastning och idrottsskador på gymmet. När du har en flexibel muskel, behöver du inte vara orolig över att omedvetet kompensera en övning med stödmuskler runtomkring den berörda muskelgruppen. Att få en ökad rörlighet i musklerna är mycket bra, inte bara för träningen, utan även för dig i ditt vardagliga liv på sig.

Tyvärr tenderar många som styrketränar att strunta i stretching, vilket gör att de i takt med att de får större muskler, även för en begränsad rörlighet, som i sin tur med största sannolikhet orsakar stelhet i kroppen, vilket blir problematiskt när kroppen blir äldre. Allt eftersom att kroppen blir äldre har den svårare att läka sig själv, och vid stelhet i kroppen innebär det tyvärr en betydligt större ökad risk för att skada kroppen, och ha svårare att återhämta sig från skadan. 

Hur Länge ska jag Stretcha? 

Egentligen går det inte att stretcha för mycket, utan det är snarare ett träningsmoment som är bättre desto längre du kör, olikt mycket annat. Men det kan däremot vara bra att avsätta minst 5 minuter innan ett träningspass för att stretcha. Under stretching kan du även på förhand känna av om du har någon underliggande skada inför träningspasset. Kanske är det så att gjort ett tunt lyft som känns av när du stretchar, då kan det vara bra att fokusera på det området, men också att du i samband med att du upptäcker detta inte maximerar med vikter på gymmet för att framkalla en skada på ett redan drabbat område. 

Ska jag Stretcha efter ett Träningspass? 

När du är klar med ett träningspass kan det vara en bra idé att efteråt stretcha 5-10 minuter. Detta gör att du varvar ner och passar på att töja musklerna en sista gång medans de är varma och generellt är mer lättrörliga. Du kan även under stretching efter ett träningspass känna efter noga hur musklerna känns, ifall de är stela eller ifall du upplever en underliggande smärta. Skulle det vara så vet du att det kan vara bra att låta muskelgruppen vila och återhämta sig ordentligt, alternativt att du vid nästa träningstillfälle ska ta det lite lugnare. 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis går det att erkänna att stretching definitivt är bra, och någonting som alla oavsett träningsform borde genomföra. Att stretcha ökar flexibiliteten i muskler och leder, vilket inte bara kommer med fördelar för dig som tränar, utan även för dig som börjar bli äldre. Att ha en kropp som är rörlig och flexibel hjälper till att motverka skador för både dig som tränar och inte. Glöm därför inte bort att stretcha 5-10 minuter innan ett träningspass, och gärna även 5-10 minuter efter ett träningspass. 

t?a=1125702547&as=1588450390&t=1&tk=1&i=1