Är det Farligt att Träna för Mycket?

Träning är en aktivitet, eller snarare en livsstil, som är lätt att fastna för när man väl kommer in i den. Precis som att för mycket alkohol eller mat kan vara både skadligt och farligt, kanske du undrar om det är farligt att träna för mycket? Generellt förknippar vi träning med någonting positivt, men hur står det till egentligen? I denna artikeln diskuterar vi saken vidare och hjälper till att svara på frågan: Är det Farligt att Träna för Mycket?

Vad Händer med Kroppen när du Tränar?

När du tränar aktiveras kroppen, blodflödet ökar, du får en högre puls och hjärtat slår snabbare. Men samtidigt förbränner du även energi, och bryter ner dina muskler. Det är när du bryter ner dina muskler och låter de återhämta sig som de växer starkare, och det är även efter att du brutit ner den muskler som de kan svälla och du får träningsvärk.

Vad Händer om jag Inte vilar mellan Träningspass?

Som beskrivet ovan aktiveras hela kroppen, förbränner energi och bryter ner muskler när du tränar. Det är när musklerna bryts ner som de behöver få vila och återhämta sig ordentligt för att växa tillbaka och bli starkare. Detta sker förstås på en väldigt liten skala, men allteftersom kommer du märka av resultat, i den mening att du orkar prestera längre eller bättre på gymmet vare sig det gäller kondition eller tyngdlyftning. Det är av denna anledningen som det är klokt och rekommenderat att rotera mellan olika muskelgrupper inför varje träningspass, så att den aktiverade muskeln hinner återhämta sig ordentligt innan nästa träningspass.

Är det Farligt att Träna för Mycket?

Den stora frågan om det är farligt att träna för mycket är förstås ganska komplicerad att svara på, men också väldigt beroende på vem det gäller. För dig som tränar kondition är det mycket viktigt att du låter kroppen återhämta sig, men framförallt att du ger kroppen den energi den behöver, eftersom det är under konditionsträning, även känt som cardio, kroppen förbränner absolut mest kalorier under ett träningspass.

I de fall du tränar flera gånger per dag, flera dagar, veckor eller månader i följd är det därför oerhört viktigt att du inte lider av ett kraftigt underskott av kalorier per dag, om du inte har som målsättning att gå ner i vikt. Vad som händer om du prioriterar träning men inte kosten, kan vara att kroppen går miste om viktiga vitaminer och mineraler som den behöver för att fungera ordentligt, och vid extra träningsmoment kan kroppen mer eller mindre kollapsa vid för hård ansträngning under för lång tid.

För dig som tränar styrketräning flera gånger per dag under en längre tid är det extra viktigt att du ser till att kosten inte sviker dig, eftersom din kropp vid byggande av muskler är i stort behov av energi, men framförallt protein som är kroppens byggstenar och dessutom innehåller alla 20 aminosyror kroppen behöver. Vid hård styrketräning men brist på protein, kommer du garanterat att inte göra lika stora framsteg som om du fått i dig tillräckligt med protein, eftersom det är en sådan pass central del av kosten för dig som tränar för att bli större.

Det går däremot inte att säga att det är farligt att träna för mycket, men allting bör ske på en rimlig skala. För dig som tar träningen till orimliga nivåer finns risk att kroppen kollapsar, framkallar träningsskador enklare och att du successivt bryter ner kroppens muskler istället för tvärtom – att bygga upp dem.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis går det inte direkt säga att det är farligt att träna för mycket. Det bör dock ske i rimlig mängd, men framförallt ska du se till att låta kroppen vila mellan träningspassen. För dig som gymmar flera gånger om dagen är det viktigt att låta muskelpartier som du tidigare tränat låta sig återhämta sig ordentligt, risken finns annars att du snabbare framkallar en idrottsskada eller inte lyckas bli större eftersom du enbart bryter ner musklerna. Se därför till att blanda passen där du berör olika muskelgrupper varje gång. För dig som tränar styrketräning kan ett pass cardio istället för ytterligare ett styrkepass vara en god idé.

t?a=1125702547&as=1588450390&t=1&tk=1&i=1