Träning: Allt Relaterat till Träning du Behöver Veta!

Träning är egentligen ett brett begrepp som kan grunda sig i flertalet olika aktiviteter. Generellt när träning används menas det på en fysisk aktivitet där du får en högre puls, blir andfådd och successivt övar upp någonting som du efter en tid blir bättre på. Detta är sant när det kommer till fysisk aktivitet, men faktum är att det även finns psykisk träning, som kan vara det jobbigaste för alla elitidrottare – att alltid prestera på topp och ge järnet inför varje pass och tävlingsmoment. I denna artikel kommer vi gå igenom lite allmänt om vanliga frågeställning och funderingar kopplat till träning.

Vad ska man Äta Efter Träning?

Till träning tillhör en aktiv och till viss del kontrollerande kost, vilket alltså menas på att du är medveten om vad du äter och ser till att äta mat som innehåller energi som är bra för kroppen. Detta kan förstås justeras utifrån individuella mål, men brett uttryckt kan det innebära att du som tränar aktivt äter bra mat som följer tallriksmodellen som säkerställer att din kropp får i sig de vitaminer, kolhydrater och proteiner som kroppen behöver under passet.

Men vad ska du egentligen äta efteråt? Det kan variera lite beroende på vilken typ av aktivitet du har genomfört, men generellt kan du behöva någonting som snabbt återhämtar kroppen och ger den energi, eftersom du efter ett träningspass i regel är helt slut. Det kan då vara bra att få i sig en frukt, proteinbar eller en proteinshake direkt efter passet, oavsett om du har tränat kondition eller tyngdlyftning. Vidare är det bra att i lugn och ro samla sig och äta en gedigen måltid efteråt, såsom lunch eller middag.

Vad ska man Äta Innan Träning?

Innan sin aktivitet är det väldigt individuellt vad som ska förtäras. Vissa menar på att mat innan visserligen ger kroppen den energi som kan behövas under passet, men också att det kan ge håll – alltså ett obehag i magen som upplevs som en knytnäve som drar ihop sig. Eftersom detta är så pass individuellt är det bästa att prova sig fram här och se vad som fungerar. Ett bra alternativ ifall du lätt får håll är att äta lite successivt innan och under passet, så att kroppen lite då och då får ett energitillskott under passet.

Många klarar dock av att äta en måltid innan du beger sig till gymmet, och vi rekommenderar i sådana fall, om du huvudsakligen tränar för att bygga muskler, att äta proteinrik samt mat med långsamma kolhydrater såsom ris eller potatis innan, så att kroppen får energi under hela passet, och inte bara en energiboost i början, som om du hade ätit en skål med godis. Vi på Fitness365 har även noterat att det är populärt att under passets gång bland seriösa gymrats att dricka en proteinshake, eller nafsa på en proteinbar.

Hur Påverkar träning kroppen Fysiskt och Psykiskt?

Träning har vetenskapligt bevisat vara positivt för kroppen och psyket. När du tränar utsöndrar kroppen flertalet hormoner och enzymer såsom adrenalin och endorfiner. Endorfiner är vad som i folkmun kallas för en ”glädjehormon” och är vad som kan ge dig en feel-good känsla under eller efter ett pass. Det är bland annat av detta som vi psykiskt mår mycket bättre av att träna. Under ökat aktivitet får även kroppen mer syre i omlopp, vilket hjälper till att förbättra syrenivån i hjärnan och blodet, vilket ökar kreativiteten.

Du ska därför inte vara förvånad om du under ett träningspass kommer på en lysande idé som du tidigare inte har tänkt på, eller ifall du lyckas knäcka den där nöten du tidigare funderat på. Rent kroppsmässigt kan vi också meddela att träning framkallar en bättre kropp och physique. Med detta menas alltså att onödigt kroppsfett förbränns, och du blir i bättre form. Det är även under regelbunden träning du övar kroppens förmåga att genomföra något under längre eller tyngre förutsättningar, alltså kan man säga att du efter varje träningspass orkar att springa lite längre, eller lyfta lite tyngre.

Vilken Träning Bränner mest Fett?

Många som tränar gör det för att hålla igång och se till att kroppen håller sig i bra, visuell, form. Ofta menas detta alltså att du inte har ett överflöd av kroppsfett och ser någorlunda smal och vältränad ut. Detta uppnås oftast enklast genom träningstyper som platsar in under kategorin ”Cardio”, Cardioträning går att beskriva som en kontinuerlig träningsform där du i regel minst under 30 minuter får en högre puls och hjärtslag. Cardio är såldes en form av konditionsträning vilket stärker kroppen, gör den mer uthållig men framförallt också sätter psyket på test, eftersom det kan vara både fysiskt men också psykiskt påfrestande att undvika en paus.

t?a=1097602905&as=1588450390&t=6&tk=1