Viktigt att Motionera Som Äldre!

I takt med att vi blir äldre kan det vara så att vanliga hushållssysslor eller vanor blir en större utmaning i vardagen för dig som blir äldre. Detta är förstås helt naturligt, och inte heller speciellt konstigt. I takt med att du blir äldre hinner även kroppen med att slitas betydligt mer, även kroppens förmåga att läka sig själv blir allt svårare, men för att få ett långt och hälsosamt liv är det oerhört bra att röra på sig och försöka ha ett så pass aktivt liv som möjligt. I denna artikeln kommer vi att diskutera de fördelar det har att leva ett aktivt liv, men också vad du som äldre kan göra för att motverka sjukdomar och hålla dig frisk och kry, genom att då och då i vardagen motionera.

Varför är det Viktigt att röra på sig som äldre?

Det är viktigt att som äldre röra på sig av flera anledningar. Ofta när vi kommer upp i äldre åldrar orkar kroppen inte med att röra på sig som den en gång i tiden gjorde, inte heller är det speciellt konstigt när den under så pass lång tid har rört på sig konstant och utsatts för både det ena och det andra. Men vad som händer när kroppen blir stillasittande för länge är att leder blir segare, blodflödet blir inte lika omsättande, kroppens motorik blir sämre i takt med att muskler utsätts för mindre träning, men också att muskler snabbt tappas.

I det långa loppet är detta oerhört farligt, och brist på motionerande och för mycket stillasittande kan framkalla hjärt och lungsjukdomar, och en rad andra allvarliga komplikationer betydligt enklare.

Hur ska jag Träna som Äldre?

Att röra på sig som äldre kan vara något mer begränsat, än som det var i yngre dagar. Inte heller är det förstås någonting konstigt med det, och givetvis ska träningen anpassas därefter. Vare sig du är stillasittande och har svårt att ta dig upp, eller ifall du känner dig pigg och kry finns det flera enklare träningstyper som aktiverar kroppens muskler och ökar blodflödet. Nedan kommer några rekommendationer från oss, samt ett par enklare maskiner som kan vara bra att köpa hem för att underlätta den vardagliga träningen.


51HYfJeG+DL. AC SX679
Amazon köp nu

Trampmaskin

En trampmaskin är en portabel cykelmaskin, enkelt uttryck, som fungerar alldeles utmärkt att placera nedanför en stol, soffa eller fåtölj. Genom att enkelt justera motståndet går det att anpassa träningen så att det blir lagom för dig. Genom att trampa framför TV:n autonomt, aktiverar du puls och hjärta, samt ökar blodflödet i kroppen, vilket inte bara får dig att bli varm, utan även kroppen att utsöndra enzymer, vilket är naturligt och bra för immunförsvaret.

Inte heller går denna trampmaskin bara att använda för benen, utan det går även utmärkt att placera på en högre yta, såsom ett bord, för att jobba och aktivera armar och händer.

Kort beskrivet är det en utmärkt portabel träningsmaskin som inte tar mycket utrymme, och som inte heller är speciellt svår att förstå sig på.


Amazon köp nu

Gåstavar

Gåstavar kan vara bra för dig som gillar att vara ute och röra på dig, men samtidigt vill röra på armarna ordentligt, eller för dig som önskar ha stavarna som ett extra stöd i balansen. Gåstavar är ett mycket bra verktyg för att komma ut och röra på hela kroppen, och inte bara benen som annars lätt är den kroppsdel som rör sig mest vid promenad, med händer som kramar kroppen och är still.


719JRDZn7nS. AC SX679
Amazon köp nu

Stressboll

En stressboll, eller kanske bäst i detta fallet beskrivet som en motståndsboll, är en kompakt boll med viss motstånd som trycks ihop med handen. Detta är bra för att då och då utsätta handen, en kroppsdel som kroppen har svårare att transportera blod ut till med tiden, att komma i rörelse. Handen är en central kroppsdel som oundvikligt används dagligen flera gånger om på mer eller mindre avancerade sätt. Att styrka handen, genom att träna med en stressboll eller motståndsboll, gör att handen då och då stärks och att musklerna underhålls. En billig men oerhört bra investering för dig som föredrar att träna hemma eller på resande fot.