Är det Värt att Skaffa ett Gymkort för Dig som bara Springer & Löptränar?

Att skaffa ett gymkort har blivit alltmer populärt, och med stöd från företag som ger ut friskvårdsbidrag är det få som inte kan motivera fördelarna med att skaffa ett gymkort rent ekonomiskt. Att gå på gym, så länge du faktiskt gör det, innebär att du ger kroppen motion och träning, vilket det bara finns positiva aspekter med. Vad som däremot kan vara lurigt, är ifall det är värt att skaffa ett gymkort för dig som bara löptränar och springer. I denna artikeln kommer vi att diskutera saken vidare, och hjälpa dig hur du ska resonera, om detta är någonting som appliceras på dig och din träning.

Är det bra att springa på Löpband?

Ifall det är bra eller dåligt att springa på löpband, kan debatteras fram och tillbaka, och beroende på vem du frågar kommer du få olika svar. Vi på Fitness365 anser dock att det inte är en god idé att enbart löpträna på ett löpband, ifall du har som avsikt att träna inför ett lopp som genomförs utomhus. Detta eftersom att ett löpband inte ger en 100 procentig realistisk återspegling på hur det är att springa utomhus i det vilda.

Att det däremot skulle vara dåligt att springa på löpband, för att motionera och öva upp kondition är det inte alls, det kan däremot ge en falsk indikation på vad din kropp orkar i hastighet, tempo eller sträcka som inte ger ett likadant utfall ifall du skulle springa ute i det vilda.

t?a=1098486358&as=1588450390&t=6&tk=1

Är det Sunt att bara Träna Löpning?

Att enbart vara ute och springa och löpträna är faktiskt inte helt optimalt, utan det är bra att blanda in lite ben och muskelträning mellan löppassen också. I denna meningen kan det vara bra att skaffa ett gymkort, eftersom du enklare, om du inte har ett hemmagym hemma, har tillgång till redskap och maskiner som hjälper dig med styrketräningen.

Att bara löpträna kommer belasta dina knän någon ordentligt, speciellt ifall du föredrar att springa på hårt underlag. Därför är det inte bara viktigt att välja rätt löpskor, utan att även variera konditionsträningen med övningar och moment som inte belastar knäna lika mycket, exempelvis att simma.

Det är också bra att stärka upp knäna och benen för att förebygga skador, genom exempelvis knäböj, för att hållbart och långsiktigt klara av att springa. Detta är extra viktigt för dig som föredrar att springa längre distanslopp såsom marathon.

Hur ska jag Komplettera min Löpträning?

Ett mycket effektivt sätt att få en bättre mående kropp, är att kombinera konditionsträning med styrketräning. Tillsammans får du en bättre kondition, hållbarare, starkare och segare muskler. Vi rekommenderar därför att du som föredrar att löpträna också blandar in vanliga styrkepass på gymmet, vilket till huvudel består av fler repetitioner med lättare vikter, än tyngre vikter i färre repetitioner. Detta gör att dina muskler blir sega och mer hållbara, men inte byggs upp lika snabbt visuellt.

Att kombinera konditionsträning med styrketräning, har även påvisats vara ett hållbart och effektivt sätt att gå ner i vikt och behålla formen. Du förbränner med denna metoden onödigt kroppsfett, men bygger samtidigt upp muskler.

Vad Kostar det att Skaffa ett Gymkort?

Ifall det är värt för dig att skaffa ett gymkort om du bara tränar löpträning från ett träningsperspektiv blir således, baserat på ovanstående konstaterad fakta, ett solklart ja. Däremot finns det den ekonomiska aspekten på det hela också, vilket för många är den avgörande och utslagsfrågan.

Hur mycket ett gymkort kostar, varierar från gym till gym, och stad till stad. Oftast varierar priset också på hur välutrustat gymmet är, samt ifall det är en större eller mindre lokal kedja. I regel, går det däremot att skaffa ett gymkort för cirka 300-800 kronor i månaden, där du i det lägre spannet kan förvänta dig ett sämre utrustat gym, och i det övre spannet kan förvänta dig ett mer välutrustat och uppfräschat gym.

Som nämnt i inledningen, tenderar kostnadsfrågan inte vara ett större problem idag, speciellt ifall du jobbar på ett modernt företag som har ett friskvårdsbidrag för sina anställda. Med ett friskvårdsbidrag, som får uppgå till ett tak om max 5000 SEK per år för att vara avdragsgillt för företaget, kommer företaget att betala dina kostnader kopplat till friskvård, såsom ett gymkort. Detta gör att kostnaden för ett gymkort sällan blir mer än någon hundralapp per månad, vilket är en rimlig summa att avsätta på träning och ditt välmående, ifall du prioriterar din kropp och vill avancera inom träning.

Sammanfattning & Slutsats

Sammanfattningsvis går det att säga att det är värt att skaffa ett gymkort för dig som bara löptränar, även ifall du väljer att träna löpning på eller utanför gymmet. Detta eftersom det är bra att komplettera din löpträning med styrka, som stärker bland annat knäna vilket är en slitdel som kan försvåra löpträningen på sikt, om du uteslutande väljer att fokusera på det. Att skaffa ett gymkort kostar däremot pengar, och blir en prioriteringsfråga för varje hushåll. Med stöd från arbetsgivare såsom friskvårdsbidrag, blir däremot ett gymkort inte en större kostnad, och bör därför rymmas inom din månadsbudget.

t?a=1171804811&as=1588450390&t=1&tk=1&i=1