Välj rätt löparsko: Vad kostar ett par löparskor?

Att köpa utrustning för aktiviteter kan ibland vara ett hinder för att ta sig an ett projekt. När det kommer till löpning är det däremot få saker som egentligen behövs, och mycket av det har du redan hemma såsom en t-shirt, shorts och ett par strumpor. Vad du däremot kan komma att behöva komplettera med, är ett par löparskor. Detta ska du däremot inte se som ett hinder, och i denna artikeln kommer vi gå igenom djupare vad du bör satsa på, hur du ska tänka kring valet av löparsko och slutligen besvara den stora frågan: Vad kostar ett par löparskor?

Vad Kostar ett par Löparskor?

Hur mycket ett par löparskor kostar beror på flera olika saker, men i regel finner du ett par godkända löparskor från 600 SEK, upp till ett par tusen kronor.

Vad som kan göra att löparskor skiljer sig i pris beror på en rad olika anledningar som vi listar här nedanför:

Varumärke och Fabrikat

På marknaden finns det flera olika märken att köpa löparskor ifrån, och i den absoluta toppen har vi Asics, Nike, Puma, New Balance samt Hoka.

Vilket varumärke du väljer att köpa skon ifrån kan ha en betydande roll vart priser kommer starta ifrån. Vissa varumärken är mer kända för en högre kvalitet, men kanske därför också ett högre pris.

Inköpsställe

Vart du handlar skon kommer ha allra störst betydelse och påverkan på priset. Väljer du att handla och testa en sko direkt i butik, kan du nästan räkna med att priset kommer vara dyrare, eftersom att butiker har personal, lokaler, försäkring och andra kostnadsaspekter att täcka, vilket gör att de i regel behöver hålla högre priser än om du hade köpt samma sko online. Det finns också butiker som specialiserar sig på lagerrensning, där det från tid till tid går att göra rikta klipp. Ett bra exempel på detta är Stadium Outlet, en butik som precis som namnet anger, är ett outlet för det vanliga Stadium, som vi alla känner till.

Väljer du att köpa en löparsko online kan du räkna med att priset kommer vara billigare av flera anledningar, men i regel har inte en online-shop samma omkostnader för att sälja en produkt som en fysisk butik, och kan därför hålla priset nerpressat.

En annan positiv aspekt med att handla löparskor online, är förstås att du alltid enligt EU-lag som privatperson kan returnera skon oavsett anledning, så länge skon är obrukad, inom minst 14 dagar. Att handla online har även blivit oerhört populärt de senaste 10 åren, och idag finns det egentligen ingen anledning till att inte köpa online, när du kan få bättre pris, samt få hem varan direkt till dörren.

Speciellt Framtagna Löparskor

Löparskor kan skilja sig i pris sinsemellan, eftersom de kan vara utformade för en viss typ av löparstil, som kräver en bättre sula eller allmänt en dyrare produktionskostnad för att ta fram skon.

Det finns exempelvis löparskor som är speciellt framtagna för att springa i skogen, så kallad traillöpning, där det är fokus på en greppande sula, vattenresistent material samt skydd för att hålla foten skyddad under löpning i skogen.

Det finns även speciellt framtagna löparskor för dig som springer på asfalt, där en dämpande sula, lätt samt andandes material är viktiga egenskaper. Dessa olika skor fyller olika funktioner, och det är därför viktigt att välja rätt typ av sko, baserat på den löpning du planerar att genomföra.

Priset på dessa olika skor kan skilja sig, eftersom att traillöpning är en betydligt mindre grupp människor som springer, jämfört med löpning på asfalt, produceras mindre skor inom den kategorin och priset tenderar därför att vara något dyrare.

Är det Viktigt att Springa med Löparskor?

Ifall du väljer att satsa på löpning och inte bara går ut för att springa någon gång per år, är det oerhört viktigt att du investerar i dig själv och i ett par ordentliga löparskor, för den typ av löparstil du fastnat för. Ifall du springer på asfalt med dåliga skor som har dålig dämpning finns det tyvärr stor risk att du skadar knän och ben någon avsevärt, vilket kan göra att din springkarriär blir kortare än vad du hade velat.

Med knän som tar mycket stryk under lång tid, kommer det vara svårt att springa framförallt längre lopp på minst 10km, men det kan även bli så pass kritiskt att vardagliga aktiviter kan bli svåra att genomföra, eftersom att knäna verkar så pass mycket.

För dig som springer ute i skogen och har fastnat för traillöpning, är det oerhört viktigt att springa i en sko som ger foten och ankeln det stöd som den behöver. Detta eftersom att underlaget kommer vara långt ifrån jämt, där eventuella kvistar och stenar kan gömma sig i din väg, utan att du ser det. Genom att inte ha en sko som har ett bra grepp i sulan eller stabiliserar foten på ojämnt underlag, är risken för att halka eller vricka foten enorm. Detta kan göra att du har svårt att helt komma tillbaka till löpningen, vilket förstås vore väldigt synd.

Vilken Löparsko är Bäst?

Att välja och sortera bland alla löparskor som finns ute på marknaden och dra en slutsats om vilken som är bäst, hade i teorin nästan varit omöjligt, baserat på hur många olika modeller, märken samt versioner det finns tillgängligt. Vi har däremot här på Fitness365 tagit fram två stycken favoriter av löparskor, där den ena är något billigare, och den andra är något dyrare, som vi tycker lämpar sig väldigt bra löpning.

Löparsko för Traillöpning

Finns på Amazon.se

Hitmars Trail Löparsko

4.1

Snygga och billiga löparskor för traillöpning. Passar även till andra utomhusaktiviteter.

  • Bra pris
Finns på Amazon.se

Salomon Sense Ride 4

4.4

Bekväma skor, med bra passform, utformade för terränglöpning.

  • Kvalitet
  • Gore-Tex
  • Vädertåliga

Löparsko för Asfalt

Finns på Amazon.se

Puma Flyer Runner

4.4

Snygga och stilrena löparskor. Passar utmärkt bra för löpning på asfalt.

  • Bra pris
  • Snygg Design
Finns på Amazon.se

Asics Gel-Contend

4.5

Skor som är utformade för att du ska ha bekväma fötter från början till slut.

  • Gel i hälområdet
  • Lång Livslängd