Vilken Tid är det Bäst att Träna?

Att hinna med ett träningspass i vardagen kan ibland vara svårt att planera in, kanske extra svårt att bestämma om gympasset ska genomföras på förmiddagen eller eftermiddagen. Men hur är det egentligen, när presterar kroppen som bäst? När är det bäst att träna på Gymmet? Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du besöker gymmet? I denna artikeln besvarar vi bland annat dessa frågor, som du kanske har undrat över.

Träning och Personlighet

Träning kan genomföras på olika sätt, och beroende på din personlighet kan du föredra en viss typ av träning före någon annan, och likväl kanske du föredrar att gymma på morgonen och inte kvällen.

Vad som spelar roll när du funderar vilken tid det är bäst att träna, är hur din dag är upplagd och ser ut. Det finns nämligen ingenting som garanterar att du tränar bättre på morgonen, än på kvällen, utan det är högst personligt. Det är av denna anledningen som det är viktigt att du bestämmer när du ska träna själv och inte påverkas av någon annan. Vad som däremot kan påverka träningen, är dina matvanor och förberedelser innan du går till gymmet, och väl när du är på gymmet.

Likväl som en hälsosam kost hänger ihop med träning, är återhämtning och sömn en viktig aspekt att ta hänsyn till, när du lägger upp planeringen för att gå till gymmet. Att besöka gymmet som trött är inte alls bra, utan på gymmet är det viktigt att du är fullt investerad i dig själv, och är både närvarande och härvarande av många anledningar.

Den kanske viktigaste anledningen till att vara fokuserad och alert på gymmet, har och göra med att tunga vikter som lyfts eller hanteras fel kan orsaka oönskade idrottsskador. Det är därför viktigt att vara motiverad på gymmet och hitta den tid som passar dig i vardagen, men som också är en tid där du kan vara alert och till 100 procent fokusera på dig själv.

När är det Minst folk på Gymmet?

Vad som däremot kan påverka hur du presterar på gymmet och om passet blir lika bra som du först tänkt, är ifall det är mycket folk på gymmet eller inte. Risken om det är mycket folk på gymmet är nämligen att maskiner du tänkt använda blir ockuperade av andra som gymmar samtidigt, och därför får du inte in en lika bra och effektiv träning, som om du hade varit på gymmet ensam och haft fritt tillgång till alla maskiner ostört.

Allt du behöver veta om gymmet har vi redan sammanställt i en artikel, men generellt är det bra att känna till att det oftast är mycket folk och rörelse på gymmet mellan 16-20 på vardagar, och från klockan 10-18 på helger. Detta eftersom denna tidpunkt oftast är efter obligatoriska uppgifter som jobb, skola och familjetid. Efter de uppgifterna får du avgöra själv vilken tid du tycker är bäst att träna.

Att äta innan Gymmet?

Huruvida du ska äta innan du går till gymmet eller inte, är även det en omtalad men slutligen en individuell fråga som bara du kan avgöra. Det finns däremot ett samband med att äta en gedigen balanserad måltid, förslagsvis en sådan som följer tallriksmodellen, och att prestera bättre på gymmet. Detta eftersom du innan ett gympass då laddar upp med energi som ger dina muskler kraft. Däremot är det inte helt självklart om maten ska förtäras 3 timmar eller 1 timme innan, utan det är högst individuellt.

Eddie Hall, en strongman från UK, gillar att äta en gedigen måltid 1 timme innan ett gympass, och så pass mycket mat att det känns som han ska spy när han därefter tar i på gymmet. Samtidigt finns det många andra strongmans som inte delar hans uppfattning, vilket stärker tesen om att det är en personlig preferens.

Vi på Fitness365 rekommenderar dock alltid att du har energi i kroppen innan ett gympass, men om du väljer att äta 3 eller 1 timme innan, är helt upp till dig.

Skulle det vara så att du förutom energi genom kost behöver en extra boost innan gympasset, kan vi rekommendera att du provar PWO, Pre-Workout, emellanåt när du är på väg till gymmet. PWO är generellt oerhört rikligt på bland annat koffein och beta-alanin, vars effekt kan avta vid kontinuerligt användnade, och det är därför rekommenderat att varva med PWO och inte alltid ta det innan gymmet.

Träningstider Varierar beroende på Årstid

I detta avlånga land, bestående av hela 4 stycken olika årstider, kan tiden på dygnet där solen står uppe avgöra när du väljer att gå till gymmet. En del föredrar att träna utomhus när solen står uppe, och är då väldigt begränsad under vinterhalvåret när solen knappt går upp, och kan då vara ytterst begränsad tidsmässigt när träningen ska falla in. På sommaren däremot, när solen knappt går ner, kan det vara betydligt enklare att komma ut och träna.

Med detta sagt finns det flera aspekter som avgör när det är bäst att träna för dig, och en del parametrar såsom väder och vind, kan vara svårt att styra över.

I grunden, är det viktigast att du tränar, och det finns inte en tid på dygnet som är bättre än någon annan, utan det är helt en personlig preferens.

Sammanfattning

Det är svårt att ge ett generellt svar på när det är bäst att träna och gå till gymmet, eftersom behov och tidstillfällen varierar från person till person. Vi rekommenderar därför att du tränar när du har tid för det, men också att du ser till att ta dig tiden att träna, och inte låter tillfällen försvinna iväg.

t?a=1627248103&as=1588450390&t=1&tk=1&i=1