Är det Farligt att Knäcka Fingrar & Ryggen?

Att knäcka fingrar eller ryggen, eller både och, är någonting som många människor gör dagligen antingen medvetet eller omedvetet. Kring detta har ett helt drös med rykten och skrönor uppkommit, och det kan därför vara svårt att navigera sig fram till det rätta svaret. I denna artikeln kommer vi svara på hur du ska tänka kring när du knäcker ryggen, fingrarna eller någon annan kroppsdel, och slutligen ifall det är farligt eller inte?

Varför Knäcka Ryggen?

Att knäcka ryggen eller något annat muskelparti är vanligt för dig som framförallt sitter ner mycket om dagarna. Många gör det för att det känns skönt att sträcka ut musklerna, men också för att det har blivit en vana.

Att knäcka ryggen låter dramatiskt, men riktigt så farligt är det faktiskt inte. Genom att placera händerna på bröstpartiet, brösta upp sig och svanka kan du enkelt knäcka ryggen. Det finns även andra effektiva sätt att knäcka ryggen, om än de kan vara något svårare. Ett bra tips, speciellt för dig som har ryggskott, kan vara att hänga med händerna i en stång eller ribba, och låta fötter och ben dangla fritt. Detta kan göra att ryggraden rätas ut, vilken kan göra att ryggen knäcks till. Faktum är faktiskt att du kan se ryggen rätas ut, och att du blir några centimeter längre.

Är det Farligt att Knäcka fingrar?

Huruvida det är farligt att knäcka fingrarna, som är otroligt populärt, eller inte är svårt att ge ett definitivt svar på, eftersom det finns olika studier och tolkningar på detta.

Vi på Fitness365 har pratat med legitimerade naprapater, som menar på att så länge det är skönt och inte gör ont, ska det inte vara någonting farligt med att knäcka fingrar, eller någon annan del i kroppen.

Människan är programmerad som så att den oftast inte utsätter sig för fara om någonting är skönt, och utsätter sig för fara om någonting upplevs obehagligt. Detsamma kan appliceras på doftsinnet – någonting som doftar gott är oftast inte skadligt, medans någonting som luktar ruttet tenderar till att vara farligt att förtära.

Hur Ofta ska du Knäcka Fingrar & Rygg?

Hur ofta du ska knäcka fingrar, rygg, nacke eller annat muskelparti är högst individuellt, och det finns inte ett spann som är bättre än något annat. I regel bör det dock gå ett par timmar emellan alla knäckningar, och du kommer att inse att för intensive intervaller, kommer göra det svårt att knäcka musklerna. Det är vid dessa tillfällen som du tar i lite extra, och kan riskera att skada kroppens muskler eller nerver.

Vad händer när jag Knäcker Fingrar & Ryggen?

Vad som egentligen händer när du knäcker ryggen och fingrar är att du sträcker ut musklerna på ett mer eller mindre onaturligt sätt. I många fall forcerar du musklerna att sträcka sig mer än vad de kan göra naturligt, med hjälp av ett annat muskelparti. Det är därför bra att inte knäcka eller sträcka musklerna allt för ofta, eftersom de bygger upp en provisorisk resistans, vilket gör att det enklare går att knäcka partier med längre tids mellanrum, än om du försökte knäcka varje timme.

Är det bra att Knäcka Muskler om jag Stretchar?

När du stretchar, som vi på Fitness365 starkt förespråkar, tänjer du musklerna vilket kan göra att de knakar till. Detta är ingenting farligt så länge det inte gör ont. Att inför och efter varje träningspass stretcha kommer hjälpa till att utöka rörligheten i musklerna, vilket kommer hjälpa till när du genomför övningar på eller utanför gymmet. Det är därför bra att stretcha titt som tätt, eftersom det utökar rörligheten och mobiliteten i muskler och leder, vilket kommer resultera i att du lever ett mindre rörligt begränsat liv desto äldre och mindre du använder muskler.

Slutsats

Slutsatsen av detta, med stöd av legitimerade naprapaters åsikter, blir således att det inte är farligt att varken knäcka fingrar, rygg, nacke eller något annat muskelparti, så länge det inte gör ont eller upplevs obehagligt. Att räta ut ryggen genom att hänge i en ribba eller stång, eller bara svanka och brösta upp sig är otroligt skönt, och för dig som sitter ner mycket kan det vara en dold njutning i vardagen du tidigare inte har tänkt på.

t?a=1651341975&as=1588450390&t=1&tk=1&i=1