Vad är Friskvårdsbidrag?

Har du någon gång läst igenom ett anställningsavtal, eller kikat på förmåner som ett företag erbjuder, har du med allra största sannolikhet stött på begreppet friskvårdsbidrag. Men vad är egentligen ett friskvårdsbidrag? Vad täcker ett friskvårdsbidrag? Gäller det för alla som jobbar på bolaget? I denna artikeln kommer vi besvara de flesta frågeställningar som du kan tänkas ha gällande friskvårdsbidrag.

Vad är Friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidrag är någonting som ett företag eller en arbetsgivare kan välja att ge sina anställda. Friskvårdsbidrag är ett bidrag, som anställda på ett bolag tar emot från sitt bolag eller arbetsgivare, som täcker det mesta inom kategorin friskvård. Ett friskvårdsbidrag är ingenting som kan tas emot i kontanter, eller som kan betala för någonting annat, såsom kläder eller resor, utan enbart evenemang, tävlingar eller prenumerationer såsom ett gymmedlemskap som går inom kategorin friskvård.

Hur mycket får man av ett Friskvårdsbidrag?

Hur mycket du får beror på vad ditt bolag eller arbetsgivare har bestämt, dock finns ett maxtak på 5000 kronor per år för att det ska vara avdragsgillt för företaget. Vad som händer ifall du får mer är att du inkomstbeskattas på varje krona över 5000 kronor. För att få exakt hur mycket du ska beskattas rekommenderar vi att du tittar i din skattetabell, eftersom det skiljer sig från kommun till kommun.

Får alla på Företaget Friskvårdsbidrag?

Ett friskvårdsbidrag är ingenting som kan uteslutas från en medarbetare, eller som kan ges som en förmån till någon annan, utan ifall företaget har bestämt att friskvårdsbidrag ska gälla, gäller det alla som jobbar där. Precis som att friskvårdsbidraget ges till alla medarbetare, är det även samma summa som ges till alla. Det betyder att det inte är okej för en chef eller avdelning att få mer i friskvårdsbidrag, än någon annan. Inte heller är det okej att du får mindre än alla andra.

Eftersom att friskvårdsbidraget ges till alla under ett år, har du rätt till lika mycket som alla andra som jobbat på företaget från och med 1 januari, även ifall du börjar 11 november.

Vad är Populärt att Använda Friskvårdsbidraget till?

Många använder friskvårdsbidraget för att unna sig någonting extra lyxigt i vardagen som vårdar antingen kropp eller själ, såsom att gå på massage, spa. Observera dock att friskvårdsbidraget inte täcker några skönhetsbehandlingar eller operationer.

Det har också blivit populärt att använda friskvårdsbidraget till att betala av gymkortet för dig som inte har ett gym på arbetsplatsen. Likväl som att gymmet har blivit populärt att använda friskvårdsbidraget till är det även populärt att vända sig till tävlingar inom Mountainbike eller löpning, där arbetsgivaren täcker startavgiften för att anmäla sig till loppet eller tävlingen.

För många som jobbar i en kontorsmiljö där det blir mycket skärmtid, är ofta en given placering av friskvårdsbidraget att investera i ett par timmar massage. Det kan variera bland massage för fötterna, hela vägen upp till huvudet. Att få ryggen masserad för dig som sitter ner mycket, är ofta en favorit.

Sammanfattning

Friskvårdsbidraget kan sträcka sig upp till 5000 kronor per år, och går att använda till det mesta inom friskvård. Skulle du vara osäker på vad som godkänns, eller ifall företaget har ett friskvårdsbidrag, är det alltid bra att kontakta din närmsta chef eller HR. Friskvårdsbidraget ges till alla anställda på ett bolag, där ingen kan uteslutas, och inte heller där någon kan få ett lägre eller ett högre belopp än någon annan.

Med detta bidrag så finns det även en chans för de som inte vill eller kan spendera pengar på ett gymkort, startavgifter eller liknande, att faktiskt börja träna på ett gym eller åka på den där tävlingen eller gå på en massage.

t?a=1651341975&as=1588450390&t=1&tk=1&i=1