Bästa Ytterkläderna för Utomhusträning i Vinter!

För de som gillar att träna utomhus året-runt blir det helt klart kyligare under vinterhalvåret i Sverige. De sägs att det inte finns något dåligt väder – enbart dåliga kläder, och vi kan inte annat än instämma helt i detta. Träning och hälsa är en hobby, passion och mer än bara en livsstil för många, och inte heller ska vädret begränsa de som föredrar att träna utomhus. I denna artikeln kategoriserar vi de bästa ytterkläderna för utomhusträning i vinter, när temperaturen rör sig närmare och till och med under nollan!

Varför Ytterkläder för Utomhusträning i Vinter?

Oavsett om du avser att träna inomhus eller utomhus är det viktigt att hålla kroppen varm av flera anledningar. När vi är varma och rör på oss utsöndras endorfiner i kroppen, alltså att vi får en positiv glad känsla och ibland till och med ett rus. Det är också viktigt att under ett träningspass vara varm så att kroppens muskler och leder inte är stela, och blir ett riskmoment för muskelskador när du tränar. Av denna anledningen är det oerhört viktigt att klä sig rätt, extra viktigt är detta för dig som väljer att träna utomhus under de kalla månaderna i Sverige.

Att använda rätt och tillräckligt med Ytterkläder för utomhusträning kan således hjälpa dig att undvika muskelskador och stela muskler ute i kylan.

Vilka Ytterkläder är Bäst för Utomhusträning?

Av alla olika ytterkläder lämpas sig såklart vissa bättre än andra – för dig som springer kan exempelvis kängor och täckbyxor vara extremt otympligt att bära. Nedan kommer en lista på plagg som vi på Fitness365 varmt kan rekommendera.

Amazon köp nu

Mössa

Enligt Kalev Kuklane, docent i arbetsmiljöteknik på ergonomi och aerosolteknologi på Lunds Tekniska Högskola, försvinner hela 50 procent av kroppens värme om mössan åker av. Faktum är att majoriteten av kroppens värme försvinner genom huvudet, se därför till att ha en mössa efter behag när du är ute och springer. En mössa som till största del består av Polyester är en varm favorit för dig som tränar konditionsträning utomhus.

Underställ

Ett underställ håller både ben, överkropp och armar varmt ute i kylan. Tanken med ett underställ är att de ska vara ytterligare ett lager av kläder – alltså ska du inte enbart använda dessa utan någonting ovanpå. Underställ kommer generellt i en uppsjö av olika material och tillverkare, vi på fitness rekommenderar däremot någonting som har mycket polyester i sig – eftersom det olikt bomull är en vänligare mix när det kommer i kontakt med mycket svett.

61gBSXGrskL. AC SX679
Amazon köp nu

Träningstights

Träningstights är ett extremt populärt träningsplagg för primärt tjejer – men kan även ses användas av män, ofta kombinerad med ett par shorts över. Träningstights kommer i en rad olika former, storlekar och färger och är därför ett populärt plagg – eftersom passformen ofta går att få till perfekt. Fördelen med tights är också att kläderna upplevs som en del av kroppen, utan några flärpar eller tyger som viftar när du rör på dig. Eftersom det finns så pass många val av träningstights, är det enkelt att välja utifrån syfte – såsom ifall de ska klara mild eller extrem kyla.

För kvinnor

Amazon köp nu

För män

Amazon köp nu
714ncE8MAJL. AC SX679
Amazon köp nu

Handskar

Kanske inte helt oväntat så platsar handskar in alldeles utmärkt för dig som rör dig utomhus under träningspass under de kalla månaderna. Träningshandskar är ofta tunnare än vardagliga handskar, och är mer som ett extra lager av ”skydd”, än värmande handskar. Handskar som används i träningssyfte finns det även en del variationer på – men vi på Fitness365 rekommenderar ofta den enklaste varianten här.

Reflexväst

Under de mörka kalla vintermånaderna är det oerhört viktigt att du gör dig synlig för andra trafikanter och bilister om du vistas utomhus. Se därför alltid till att inhandla en reflexväst eller reflexband som du kan ha på både ben och armar, för att vara så synlig som möjligt.

Amazon köp nu

Strumpor

När det kommer till kyla tenderar kala områden som hals och anklar vara ett extra utsatt område. Därför kan det vara klokt att investera i ett par rejäla strumpor som andas, alltså att svetten inte sugs in i tyget, men som ändå håller värmen bra. Ifall du exempelvis springer med lätta löparskor, har de oftast inget foder inuti, vilket kan göra det ruggigt kallt att vistas utomhus under ett helt träningspass, om inte några rejäla träningsstrumpor sitter på.

91iL79UYDTL. AC SX679
Amazon köp nu

Broddar

För dig som är ute och springer de kallaste dagarna där is lagt sig på vägunderlaget är broddar ett måste. Broddar är en sula med grepp som du trär över en befintlig löparsko. Ofta sitter det små dubbar undertill på broddar, vilket gör att varje kliv greppar tag i det hal underlaget ordentligt, och risken att halka eller ramla minimeras något enormt. Att ramla och slå sig omkull på ett halt vägunderlag är tyvärr en vanlig orsak till att tidigt få skador i ryggen, det är därför broddar är en nödvändighet för dig som gillar att springa eller motionera utomhus på vintern.

61YmvWLozrL. AC SX679
Amazon köp nu

Sammanfattning

Att träna utomhus oavsett säsong kräver att du är varm i kroppen för att undvika stelhet i muskler och leder – extra viktigt är detta att tänka på om du tränar utomhus under de kalla månaderna i Sverige. Se därför till att alltid vara rätt utrustat och införskaffa de bästa ytterkläderna för utomhusträning i vinter!