Anorexia: när Träning kan vara Både Bra och Dåligt

Anorexia är en allvarlig psykisk sjukdom som präglas av en fixering vid att hålla en extremt låg vikt, och att aldrig riktigt komma till fund med sitt utseende. Många som lider av anorexia ser träning som ett sätt att förbränna ännu fler kalorier och hålla vikten så låg som möjligt, men träning kan också vara både bra och dåligt för personer med anorexia.

Anorexia & Träning – En Farlig Kombination

För personer med anorexia är träning ofta en del av en ond cirkel, bestående av kontroll och ett grovt underskott på kalorier och energi. Träningen kan vara ännu en möjlighet att förbränna ännu fler kalorier och ett sätt att hålla kroppen ”i form”, tyvärr kan däremot denna anledning till att träna vara psykiskt påfrestande i den mening att det skapar mer stress och överansträngning, än att frigöra endorfiner och hormoner som normalt uppstår vid träning.

Träning är generellt bra för alla, men för personer med anorexia kan det vara svårt att hitta en balans. Träning kan ge en känsla av makt och kontroll, men det kan också leda till en ökad fixering vid vikt och form. Träning som också innebär förbränning av kalorier driver således på underskottet ännu mer, vilket skapar en värre situation för den som redan har problem med sin kost.

Det är därför viktigt att personer med anorexia får professionell hjälp och stöd när det gäller träning och återhämtning, eftersom att situationen skiljer sig ordentligt från en ”vanlig” människa som har ett dagsintag på en sund och normal nivå. En personlig tränare eller en terapeut kan hjälpa till att hitta en hälsosam balans och hjälpa till att se träningen som en del av en hälsosam livsstil, inte bara som ett sätt att förbränna kalorier.

Anorexia, Fasta och Träning

Att vara drabbad av anorexia kan i perioder innebär att mats inte förtärs under en väldigt lång tid. Att inte få i sig tillräckligt med kalorier, för dig som tränar på gym eller utomhus kan vara farligt, likväl som att det kan vara farligt att äta mycket kalorier för dig som inte tränar. Ifall du är målinriktad och fastar, frivilligt eller ofrivilligt, i kombination med träning bör du vara extra försiktig under träningspasset, eftersom att kroppen där och då inte får den energi den behöver för att ta sig igenom träningspasset.

Eftersom att kroppen ligger på ett underskott av kalorier, har den inte heller tillräckligt med kraft för att prestera på top, således blir det väldigt svårt att avancera i träningen, när det inte finns något bränsle, det vill säga kalorier och mat, att förbränna.

Att fasta i kombination med träning är oerhört farligt, och vi rekommenderar ingen att i längre perioder med ett extremt underskott att träna, eftersom kroppen naturligt vid ett grovt underskott av kalorier, redan påbörjar en nerbrytning av muskler och fetter, som försämras när du tränar, eftersom kroppen inte har tillräckligt med energi för att återhämta sig, och återuppbygga muskler.

Viktigt med en Hälsosam Balans (Träning, Återhämtning, Kost)

En hälsosam träningsrutin kan innebära att träna regelbundet, men inte överdrivet. Det kan också innebära att träna en mängd olika aktiviteter, såsom konditionsträning, styrketräning och stretching, för att stärka kroppen och hålla den i bra form.

Det är oerhört viktigt att vara medveten om att en hälsosam träning innebär att hela cirkeln måste slutas, vilket består av träning, kost och återhämtning. Alla tre ting går ihop med varandra, och kan inte uteslutas för en sund och hälsosam livsstil.

Det är också viktigt att säkerställa att alla tre delar genomförs ordentligt, för att det ska bli en jämn balans. Att träna innebär att du presterar på top, och inte bara hänger på gymmet för att bränna bort en timme. Att återhämta sig kan innebära att du låter individuella muskelpartier som under ett träningspass utsätts för påfrestning får vila ordentligt, innan de tränas nästa gång igen.

Det gäller även att äta en sund och balanserad kost, såsom tallriksmodellen, med olika inriktning beroende på hur du väljer att lägga upp din träning. För dig som tränar för att bygga muskler blir således protein en central del av kosten, medans du som tränar kondition och uthållighet ska ha ett större fokus på långsamma kolhydrater för att ha tillräckligt med energi för att klara igenom ett helt träningspass.

En hälsosam träningsrutin kan också innebära att träna tillsammans med andra, såsom en träningskompis eller en grupp. Detta kan ge stöd och motivation samt hjälpa till att hålla träningen rolig och intressant.

Slutligen är det viktigt att inte se träningen som ett sätt att förlika sig med mat och vikt. Träning är en viktig del av en hälsosam livsstil, men det är också viktigt att äta hälsosamma måltider och att inte skämma bort sig själv med för mycket eller för lite mat.

Sammanfattning

Träning kan vara både bra och dåligt för personer med anorexia, beroende på hur den hanteras. En hälsosam träningsrutin kan ge fysiska och psykiska hälsofördelar, men det är viktigt att hitta en hälsosam balans och att se träningen som en del av en hälsosam livsstil. En personlig tränare eller terapeut kan hjälpa till att sätta upp en träningsplan som tar hänsyn till den enskilda personens behov och förmågor och att hitta en hälsosam balans när det gäller träning och anorexia.

t?a=1097602905&as=1588450390&t=6&tk=1