Uppvärmning: Därför ska Du Alltid Värma Upp innan Träning!

Uppvärmningen utgör en central del av träningen, och är någonting som alla oavsett mål och ambitioner med sin träning ska prioritera. Till träning är det mycket som ska tänkas på beroende på vilken nivå du väljer att träna på. För dig som tränar tyngdlyftning till exempel är det oerhört viktigt att du inte bara prioriterar träningen, utan även att du får i dig ordentligt med kalorier och vila, så att kroppen hinner återhämta sig och växa sig starkare. Men någonting som kan appliceras på alla, oavsett ifall du är en nybörjare eller inte, är nämligen uppvärmning. I denna artikeln kommer vi gå igenom allting du behöver veta om uppvärmning, och varför det är så pass viktigt.

Vad är Uppvärmning?

Inför vare träningspass vare sig det gäller tyngdlyftning, löpning eller simning är det alltid bra att värma upp innan. När du värmer upp gör du kroppen varm, pulsen börjar slå, men framförallt så blir muskler och leder varma och mjuka, vilket är viktigt när du tränar. Genom att värma upp, förbereder du kroppen på en mindre skala, för vad den senare ska ta itu med på ett seriösare plan.

Varför är Uppvärmning bra?

När muskler och leder är varma, minimeras risken för att utsätta sig för någon idrott- eller belastningsskada något avsevärt. Det är när kroppen är stel, och oförberedd, som skador oftast uppkommer, exempelvis ifall du skulle simma fjärilssim utan att ha värmt upp ben, bål eller axlar, kan du tyvärr råka ut för en skada i någon av muskelgrupperna, som senare kan komma att innebära många timmar rehabilitering på gymmet.

Uppvärmningen är även bra eftersom att den förbereder muskler och leder för vad som komma skall, det är därför klokt att under uppvärmningen känna av lite extra hur dagsformen är, ifall någonting gör ont eller känns stelt, kan det vara en god idé att ta det extra lugnt, eller helt och och hållet utesluta den muskelgruppen från träningspasset så gott det går.

Bästa Övningarna för Uppvärmning?

Egentligen finns det ingen speciell övning som är bättre än den andra när det kommer till att värma upp. I grund och botten handlar uppvärmning om att kroppen ska bli varm, få puls och mjuka upp leder och muskler, därför kan det vara klokt att välja ett sätt som involverar merparten av den tänkte muskelgruppen som du ska använda.

Exempel på sätt att värma upp är bland annat: Joggning, Sidohopp, Motionscykel, hopprep och upphopp.

Glöm inte att Stretcha!

Vi på Fitness365 är ett stort fan av att stretcha – och vi kan inte poängtera tillräckligt många gånger hur viktigt detta är. Stretching i kombination med uppvärmningen är alldeles utmärkt eftersom kroppen när den blir varm enklare går att stretcha. Genom att stretcha muskelpartier återfår du mer flexibilitet i kroppen, vilket hjälper till att utföra övningar korrekt och fullständigt. För dig som lyfter tungt och snabbt bygger muskler är stretching oerhört viktigt att inte glömma bort – eftersom större muskler naturligt bidrar till mindre flexibilitet.

Sammanfattning

Uppvärmning är oerhört viktigt för dig som tränar, oavsett om det är i förberedande syfte för styrketräning eller löpning. Genom att värma upp förbereder du musklerna lite lätt för vad som komma skall träningsmässigt. Genom att värma upp kroppen och få en höjd puls och börja svettas, värms muskler och leder upp vilket är ett bra sätt att undvika belastning eller idrottsskador under träningspasset.

t?a=1651341975&as=1588450390&t=1&tk=1&i=1

En tanke på “Uppvärmning: Därför ska Du Alltid Värma Upp innan Träning!

Kommentarer är stängda.