Test av Hopprep – Bästa Hopprepen för Hemmet

Att hoppa hopprep är ingenting nytt, utan är någonting vi allihopa har gjort sen barnsben. Faktum är dock att hoppa hopprep är en mycket effektiv träningsform som stimulerar samt förbättrar motoriken, hälsa samt hjärnan på flera plan, och kan därför anses vara en mycket bra och effektiv träningsform att få med i sin träning. I denna artikeln sammanställer vi de bästa hopprepen, och går igenom varför det är bra att hoppa hopprep.

Hopprep – Utmärkt träningsform för kroppens motorik

Motorik, alltså ett rörelsemönster eller förmågan att kontrollera kroppens muskler, är oerhört viktig i flera sammanhang. Har du tränat upp ditt balanssinne kan du med god självkänsla balansera på ett ben, någonting som en uppövad motorik i kroppen kan hjälpa till med. Att hoppa hopprep är därför ett mycket bra verktyg för att förbättra kroppens motorik, eftersom träningen kräver att armar och ben jobbar ihop i ett samspel, för att hopprepet inte ska slå i benen eller backen, och så att en full kontinuerlig rörelse med hopprepet kan genomföras.

Finns på Amazon.se

Hopprep Paffen Sport

4.7

Ett smidigt hopprep att använda hemma. Finns i två olika längder.

 • Handtag i plast
 • Hållbar wire
Finns på Amazon.se

Hopprep PrimaFIT

4.4

Ett viktat hopprep. Extra kullager för att kunna hoppa snabbt och smidigt.

 • Handtag i aluminium
 • Hållbar wire

En Utmärkt Träningsform

Att hoppa hopprep utmanar inte bara motorikens samspel i kroppen, utan även kroppens fysiska förmåga, eftersom det kan vara jobbigare än vad du först anar. Att hoppa hopprep kräver, under förutsättningen att hopprepet ständigt är i rörelse och inte går i backen, att du hoppar med korta intervaller och mellanrum. Eftersom handlederna och händerna vevar kontinuerligt kanske du först tror att det är där du blir öm, men faktum är faktiskt att vaderna snabbt blir uttröttade. Därför går det definitivt att erkänna hopprep som en utmärkt övning för dig som är ute efter att bygga sega muskler, som kan hantera påfrestning under en längre tid.

Många som är stela i benen och framförallt vader, kan tycka att stretching i kombination med att hoppa hopprep är ett effektivt sätt att bli av med sin träningsvärk eller stelhet.

Finns på Amazon.se

Hopprep Speedrope

4.2

Ett hopprep som är billigt och passar de flesta.

 • Justerbara rep
 • Sköna handtag
Finns på Amazon.se

Yogamatt

4.4

Mjuk och enkel att rulla ihop. Väldigt enkel att förvara och bära med sig.

 • Otroligt mjuk
 • Passar bra för att stretcha på

Hjärngympa – Stimulering av hjärnan

Förutom att öva upp motoriken i kroppen, och samtidigt bearbeta bort träningsvärk, stelhet eller bara för att stärka benens kapacitet, är hopprep en utmärkt övning för dig som vill stimulera hjärnan. Som bekant frigör träning endorfiner i kroppen, ett kemiskt ämne som utsöndras när vi rör på oss och är aktiva, vilket kan göra att du där och då upplever ett glädjerus.

Om du hoppar hopprep och kommer in i en ständig rörelse, kan du komma att upptäcka att du hoppar omedvetet, och samtidigt har tänkt på någonting helt annat samtidigt. Detta är ett vanligt fenomen, som inte är speciellt ovanligt om du hoppar hopprep. Muskelminnet i kroppen vet vad kroppen ska göra, vilket kan göra att delar av hjärnan istället väljer att fokusera på annat samtidigt, exempelvis vad du ska göra efter du har hoppat hopprep, eller varför inte komplexa problem på jobbet.

Vilket Hopprep är Bäst?

Så vilket hopprep är egentligen det bästa alternativet för dig? Det kan tyckas vara enkelt att besvara, men som mycket annat går det att göra frågan någorlunda komplex.

Hopprep kan nämligen skilja sig åt när det kommer till material, längd men också tyngd. Här gäller det att hitta ett hopprep som du tycker är bekvämt att träna med. Hopprep i tyg, är däremot någonting som oftast lämpar sig bäst på skolgården, eftersom de är någorlunda mjuka och saknar tyngd, är det enklare att undvika eventuella skador på rastgården. För dig som är vuxen och hoppar hopprep i en kontrollerad miljö kan en lyxigare variant som är tyngre, med ett snärtigt tyngre rep inlindat i plast, vara ett bra alternativ.

Finns på Amazon.se

Hopprep för Barn

4.4

Ett hopprep som du kan köpa till ditt barn för att träna hopprep med dig.

 • Mjukt
 • Låg risk för skador
Finns på Amazon.se

Hopprep Gritin

4.3

Ett riktigt hopprep som passar dig som vuxen. Bra prisbild.

 • Trasselfritt rep
 • Mjuka handtag

Sammanfattning

Att välja ut ett hopprep som är bättre än något annat kan vara svårt då hopprep kan skilja sig åt ordentligt i utförandet. Att hoppa hopprep är däremot en bra övning när det gäller träning, men stimulerar även hjärnan och motoriken i kroppen, oavsett vilket hopprep du väljer. Hopprep är en favorit för många idrottsmän och kvinnor, som ett uppvärmningsmoment, och är ett givet alternativ för dig som vill avancera i de tre huvudsakliga områdena beskrivet ovan. Det är även ett mycket bra moment som lätt går att genomföra oberoende av vart du befinner dig, vilket gör det till en utmärkt övning för att få in motion i vardagen.