Mat med mycket protein och lite kalorier

Mat med mycket protein är en vinnare för de som strävar efter en balanserad kost med fokus på viktminskning, muskelbyggande och en hälsosam livsstil. I denna artikel kommer vi att utforska fördelarna med mat som är rik på proteiner och samtidigt låg i kalorier samt erbjuda dig recept och tips för att inkludera detta i din kost.

Vad är mat med mycket proteiner och lite kalorier?

Om du vill äta hälsosamt och samtidigt upprätthålla en viss nivå av proteinintag med låga kalorier så finns det en del olika typer av mat som du bör fokusera på. Att hitta proteinrik mat som samtidigt är kalorisnål och god är nämligen ingen lätt uppgift då vi svenskar älskar såser som ofta är rika på kalorier.

Varför är detta viktigt?

 • Viktminskning och fettförbränning

Mat med mycket protein kan vara avgörande för att uppnå viktminskning och främja fettförbränning. I slutändan går du ner i vikt genom att att ligga på kaloriunderskott, om du dessutom får ett bra tillskott av protein är det ett plus.

 • Muskeltillväxt och reparation

Protein spelar också en viktig roll i muskeltillväxt och reparation. För att dina muskler ska kunna växa och utvecklas behöver du ett proteintillskott. Genom att äta mat med mycket protein och få kalorier får du en ”lenare” kropp med mer definierade muskler.

 • Mättnad och aptitkontroll

Protein hjälper dig att känna dig mätt längre och kontrollera din aptit.
På så vis slipper du sötsuget på kvällarna som vi alla titt som tätt drabbas utav.

t?a=1137607492&as=1588450390&t=6&tk=1

Livsmedel som är rika på protein och låga i kalorier

 • Kyckling och kalkon – Vi börjar med att utforska kyckling och kalkon som utmärkta proteinkällor. Kycklingbröst är den ultimata fitnessmaten då kyckling är väldigt snålt på kalorier i förhållande till proteinvärdet.
 • Fisk och skaldjur – Fisk och skaldjur erbjuder också högt proteininnehåll med låga kalorier. Min rekommendation är att du håller dig till vit fisk för ännu bättre proteinvärden.
 • Bönor och linser – För dem som föredrar vegetariska alternativ, är bönor och linser ett utmärkt val för högproteinsmat med lite kalorier. Jag har själv testat vegetariska dieter tidigare där jag behövt trycka i mig mängder med bönor och linser för att fylla mitt proteinbehov.
 • Mager mejeri – Magra mejeriprodukter kan vara en del av din högproteinkost. Kvarg eller kessela är utmärkta alternativ till snacks som innehåller få kalorier men massa protein.
 • Ägg – Ägg är en utmärkt proteinkälla som passar i olika rätter. En perfekt frukost om du frågar mig. Starta dagen med 3 kokta ägg så ska du se vilken energi du kommer att ha under förmiddagen.

Vad gör jag om jag inte får i mig tillräckligt med protein?

Om du upplever att du inte får i dig tillräckligt med protein i din kost, finns det flera åtgärder du kan vidta för att öka ditt dagliga proteinintag på ett hälsosamt sätt. Här är några användbara tips:

 1. Inkludera proteinkällor i varje måltid: Planera dina måltider så att de innehåller en källa till högkvalitativt protein. Det kan vara kyckling, fisk, ägg, magert kött eller vegetariska alternativ som bönor och linser.
 2. Tillsätt mejeriprodukter: Mager mejeriprodukter som yoghurt och kvarg är utmärkta källor till protein. De kan ätas som mellanmål eller användas i smoothies.
 3. Använd proteindrycker: Om du har svårt att uppnå ditt proteinmål genom maten kan proteindrycker vara ett bekvämt alternativ. Välj högkvalitativa proteindrycker med lågt sockerinnehåll.
 4. Mellanmål med nötter: Nötter som mandlar, valnötter och cashewnötter är rika på protein och bra för att stilla hungern mellan måltiderna.
 5. Proteinrika snacks: Välj hälsosamma proteinrika snacks som keso, kokta ägg eller skivat kalkon.
 6. Variera dina proteinkällor: Försök att variera dina proteinkällor för att inte tröttna på din kost. Byt mellan kött, fisk, fågel, bönor och ägg för att inkludera olika näringsämnen.
 7. Planera dina måltider: Genom att planera dina måltider i förväg kan du säkerställa att du inkluderar tillräckligt med protein. Skapa veckomenyer och handla för att ha alla nödvändiga ingredienser till hands.
 8. Konsultera en dietist: Om du fortfarande har svårt att uppnå ditt proteinmål, överväg att konsultera en dietist. De kan ge personlig vägledning och skapa en anpassad kostplan.

Är proteinpulver ett bra alternativ?

Proteinpulver kan vara ett användbart alternativ för att öka ditt proteinintag, särskilt om du har svårt att uppfylla dina proteinbehov genom vanlig mat. Här är några fördelar och överväganden när det gäller proteinpulver:

 1. Bekvämlighet: Proteinpulver är lätt att förbereda och kan blandas med vatten, mjölk eller smoothies. Det är ett snabbt och bekvämt sätt att få extra protein i din kost.
 2. Hög proteinhalt: Proteinpulver är koncentrerat och innehåller vanligtvis en hög proteinhalt per portion. Det är en effektiv källa till protein.
 3. Snabb absorption: Proteinpulver kan tas upp av kroppen snabbt, vilket kan vara fördelaktigt efter träning när musklerna behöver snabb återhämtning.
 4. Variation: Det finns många olika typer av proteinpulver tillgängliga, inklusive vassle, kasein, ärt- och sojaprotein. Det ger dig möjlighet att välja den typ som passar dina preferenser och kostrestriktioner.

Överväganden att tänka på:

 1. Kvalitet: Välj högkvalitativa proteinpulver med få tillsatser och minimalt med socker. Läs noggrant igenom produktetiketten och se till att den är certifierad av en pålitlig organisation.
 2. Mängd: Det är viktigt att inte överkonsumera proteinpulver. Rådfråga en expert eller dietist för att fastställa din specifika proteinbehov.
 3. Hela kosttillskott: Proteinpulver bör ses som ett komplement till din vanliga kost, inte som ett ersättning. Det är fortfarande viktigt att äta en varierad kost med andra näringsämnen.
 4. Individuella behov: Proteinbehoven varierar från person till person beroende på faktorer som ålder, kön, vikt, och aktivitetsnivå. Det är klokt att anpassa ditt proteinintag enligt dina individuella mål och behov.
 5. Allergier och intoleranser: Om du har livsmedelsallergier eller intoleranser är det viktigt att välja ett proteinpulver som är säkert för dig att konsumera.

Proteinpulver kan vara ett utmärkt komplement för att öka ditt dagliga proteinintag, särskilt om du tränar regelbundet eller har specifika mål som kräver extra protein. Om du är osäker på vilket proteinpulver du ska välja har Sverigefitness gjort en proteinpulver bäst i test som jag gott kan rekommendera. Detta behöver du enbart om du inte får i dig tillräckligt med proteinpulver genom maten du äter – alternativt om du vill använda det som en bra proteinkälla med få kalorier.