Vad är Newbie-Gains?

Kanske har du hört talas om uttrycket ”newbie-gains”? I regel används uttrycket för någon som ganska snabbt efter att den har börjat träna, primärt på gymmet med vikter, börjar se visuella skillnader på kroppen. Även fast ordet kanske låter negativt, är det oftast ingenting illa menat. Men det kan vara intressant att ta reda på vad newbie-gains egentligen syftar på, vad det är för något, och varför det används, mer om detta i denna artikeln!

Varför heter det ”newbie-gains”?

Man som spänner biceps.

I regel när du besöker gymmet som en oerfaren person, oavsett ålder eller kön, kommer du ganska snabbt att börja se visuella skillnader på kroppen. Detta är ingenting ovanligt, och huvudanledningen till detta är oftast att du börjar träna muskler som du normalt sett kanske inte använder eller exponerar för träning. Dessa muskler kommer då att börja växa till sig och ta form på kroppen, vilket gör att du ganska snabbt kommer börja se resultat av din träning.

Är newbie-gains någonting dåligt?

Ordet, även fast det kan framstå som någonting negativt, är faktiskt inte alls någonting illa menat. Översätts ordet från engelska till svenska skulle direktöversättningen bli ”nybörjar-tillväxt” vilket är precis vad ordet syftar på – utveckling som syns extra tydligt och snabbt i början.

Att därför få sin kropp kommenterad av en kompis som är mer inbiten på gymmet än vad du är, med ordet newbie-gains, kan därför vara någonting positivt – att du helt enkelt redan börjar se små resultat av din träningsinsats.

Varför får man newbie-gains?

Gym med hantlar och kettlebells.

När kroppen sedan tidigare inte använder muskelgrupper som den utsätts för på gymmet när den tränar, kommer kroppen i samband med rätt kost, främst vare protein, att bygga upp musklerna. I början kommer du alltså ganska snabbt att bygga upp muskler som du normalt sett inte använder och därav kan verka dolda.

Även muskler som du använder i vardagen, såsom armar och ben, kommer att börja växa till sig ganska snabbt i början, främst kanske det blir tydligt att musklers former definieras tydligare.

Detta är alltså början på någonting större, och newbie-gains är alltså starten för att du senare ska få större, starkare, och tydligare definierade muskler.

Hur länge har man newbie-gains?

Detta är ganska svårt att svara på och är väldigt individ-anpassat. Att bygga stora och starka muskler är vetenskapligt bevisat genetiskt – vilket kan göra att din resa till tydligare definierade muskler, eller bara starkare muskler överlag, kan begränsas, eller påskyndas beroende på din genetik – alltså någonting som är bortom din kontroll.

Newbie-gains är däremot oftast någonting som endast inträffar i början, och beskriver bäst när du ”för första gången” ser resultat på kroppen efter att du har börjat träna. Hur länge dessa newbie-gains stannar beror på hur du väljer att träna. För dig som tränar ofta och tyngre kommer dessa newbie-gains att växa till sig snabbare och tydligare, medans du som gymmar i ett lugnare tempo kan behöva kämpa lite mer och längre.

Glöm inte att ta det försiktigt i början!

Yngre kille som gör en isolerad bicepsövning.

I början är det lätt hänt, speciellt för dig som börjar få tydligare definierade muskler, att överskatta din förmåga och ge dig på tyngre tyngder, eller fler repitioner, vilket kan vara någonting bra. Det är dock viktigt att inte överskatta din förmåga. Bara för att du får muskler som du tidigare inte har haft, betyder det inte att du är dubbelt så stark. Detta är ett vanligt misstag hos många nybörjare, att överskatta sin förmåga och styrka, vilket gör att de antingen tränar och lyfter med fel form vilket kan bygga upp för en skada längre fram, alternativt att de ganska snabbt inpå sträcker en muskel på grund av för tunga vikter.

Se därför till att avancera med vikter och repitioner i en lagom snabb takt, för att bygga muskler tar tid.

Det är även viktigt att du som en nybörjare inte helt och hållet snöar in på dig på vad som görs på gymmet, utan även tänker på vad som sker utanför gymmet. Att låta kroppen återhämta sig med sömn efter ett träningspass är viktigt, för utan återhämtning kommer kroppen aldrig klara av att bygga muskler.

Kosten är även en oerhört viktig del för dig som går till gymmet – att prioritera en hälsosam kost, som består av mer proteiner än vanligt, är en viktig del för att bygga muskler.

Protein agerar kroppens byggstenar, och är nödvändiga för att kroppen ska kunna återhämta och bygga nerbrutna muskler större och starkare efter ett träningspass.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis går det att definiera newbie-gains som muskler du för första gången upptäcker efter att ha tränat en kortare period. Att du snabbt inpå att du börjat gymma ser resultat, och att muskler blir tydligare definierade, är inte konstigt eftersom du under träningspass oftast använder muskler på ett ansträngande sätt som du tidigare inte har gjort. Ett resultat av detta blir således att nya muskler byggs, och att andra muskler tydligare blir definierade.

t?a=1587384527&as=1588450390&t=1&tk=1&i=1