Bästa Solglasögonen för Träning & Idrottare

Att ha på sig ett par solglasögon fyller utan tvekan ett behov som uppstår när solen står högt, men inte nog med det, att ha på sig ett par solglasögon kan vara ett bekvämt sätt att skydda sin identitet, eller bara för att piffa till sitt utseende.

Oavsett vad anledningen är, har du nog ganska snabbt insett att ett par vanliga solglasögon för idrottsaktiviteter kan upplevas mer som ett problem, än en lösning på ett problem. Detta beror på att traditionella solglasögon inte är gjorda för att sitta på huvudet under alla omständigheter, som till exempel när du är ute och springer, hoppar, eller lyfter vikter. I denna artikeln kommer vi gå igenom de populäraste solglasögonen för dig som tränar och sysslar med idrott.

Varför är Solglasögon Populärt?

Solglasögon har länge varit populärt för de som vistas ute i solen, och fyller funktionen att blockera skadligt, otrevligt UV-ljus eller starkt ljus som skymmer din sikt. Solglasögon har förutom detta nästan alltid varit en trendig accessoar, och det är därför inte svårt att förstå varför de har blivit såpass eftertraktade under de månader där solen står högt.

Fungerar Vanliga Solglasögon till Träning?

Egentligen fyller solglasögon en simpel funktion, nämligen att blockera skadligt UV-ljus eller otrevligt ljus som gör det svårt att se utomhus. Med detta sagt, fungerar vanliga solglasögon alldeles utmärkt för dig som tränar, men ganska snabbt kan du komma att uppleva obehag, eller problematiken med att använda ett par vanliga. Nedan har vi listat de vanligaste anledningar till varför vanliga trendiga solglasögon, inte är optimala att använda under träning:

Immar igen

En vanlig anledning till att många väljer att inte använda ordinarie solglasögon som inte är avsedda för träning är av den enkla anledningen att glasen immar igen enkelt vid konditionsträning. När vi tränar blir kroppen varm och börjar svettas, i samband med detta börjar även den varma kroppen att vaporisera vätska och svett från kroppen, vilket gör att vanliga solglasögon lätt kan börja imma igen. Ibland kan det räcka med att ta av sig glasögonen och putsa bort imman, men tyvärr brukar det oftast vara en temporär lösning.

Blir lätt Smutsiga

Generellt är solglasögon som används i vardagen trendiga, och många väljer att lägga en betydande summa pengar på ett ordentligt par. Det kan därför vara synd att smutsa ner snygga och exklusiva solglasögon, som ibland är gjorda av exotiska eller sköra material, under träning. Det går givetvis att rengöra solglasögon under rinnande vatten för att få bort den värsta smutsen, men för att göra en gedigen rengöring krävs en ultraljudstvätt – någonting som långt ifrån alla har liggandes hemma.

Sitter inte Fast på Huvudet

Den kanske mest avgörande anledningen till varför folk väljer att investera i ett par speciella glasögon avsedda för träning, beror på att ordinarie solglasögon inte har det stöd eller den utformning som krävs för att de ska sitta ordentligt på huvudet under aktivitet. Med detta sagt, så kan du vid exempelvis ett löppass upptäcka att solglasögonen guppar på huvudet och inte sitter fast ordentligt, ett störningsmoment som psykiskt kan påverka träningspasset.

Finns på Amazon.se

Solglasögon Cykling

4.2

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px ’Helvetica Neue’}

Solglasögon som lämpar sig utmärkt för cyklisten, men även dig som löptränar. Sitter kvar ordentligt under dina svettiga pass. 

Props
 • Blir mörkare automatiskt
 • Bra Passform
 • Unisex

Vilka Solglasögon är Bäst för Träning?

Vad som oftast utmärker att par sportiga solglasögon är att de framförallt är lätta, och mycket sällan i en vikt som gör att de upplevs ”närvarande” när de sitter på huvudet. Många menar på att ett par ordentliga sportsolglasögon är så pass lätta, och sitter så pass skönt och bra, att de helt glömmer bort att glasögonen sitter på, vilket ändå får anses vara ett mycket bra betyg.

Förutom vikten, tenderar även sportigare solglasögon sitta ergonomiskt utformat efter huvudet, där komfort oftast går före design. För att säkerställa att solglasögonen sitter på ordentligt vid tuffare aktiviteter som innebär mycket skakningsmoment, såsom cykling i trail med en mountainbike, kan det även medfölja glasögonsnuddar, även känt som ”senilsnören”, som går att dra åt runtom huvudet.

Glasen kommer även att ha stor betydelse och urskilja ett par bra från dåliga glasögon. Här gäller det att tänka till och prioritera rätt sorts glas. För dig som springer i skog kanske de bästa glasen inte är det viktigaste, eftersom du delvis springer i skugga under träden. För dig som däremot cyklar på landsväg och exponeras för mycket sol, är det däremot mycket viktigt att glasen är av hög och god kvalité och kan säkerställa att ett starkt sken eller ljus, inte hindrar dig från att trampa på.

Vi på Fitness365 tycker att det är mer värt att satsa på ett par solglasögon som är av kvalité, än att köpa ett sämre par som du senare blir missnöjd med på grund av bristfällig kvalité. Detta är givetvis en prioriteringsfråga, men vi råder oavsett alla som sysslar med idrott utomhus att investera i ett par ergonomiska solglasögon avsedda för träning, än att använda ett par fashionabla som egentligen är avsedda för vardagsaktiviteter – detta eftersom skillnaden är enorm i framförallt komfort.

Nedan kommer en lista på några av våra favoriter när det kommer till solglasögon för utomhusaktiviteter.

Finns på Amazon.se

Solglasögon Ridning

Solglasögon som funkar för dig som rider. Med 4 olika linser att växla emellan beroende på vädret.

Props
 • Sitter ostört under ridhjälmen
 • Unisex
 • Polariserade glas

Finns på Amazon.se

Solglasögon Löpning

4.3

Solglasögon som passar väldigt bra till att springa med. Sitter bekvämt över näsan med sina mjuka näskuddar.

Props
 • UV400
 • Konkurrenskraftigt Pris
 • Unisex

Finns på Amazon.se

Solglasögon Utomhus

4.2

Solglasögon som passar för det mesta inom utomhusaktiviteter, t. ex. golf och vandring.

Props
 • Lätta
 • Anti-Bländande
 • Flera glas att välja bland