Är det bra att promenera?

Att promenera är ett av de vanligaste sätten att komma ut och röra på sig. Det brukar därför oftast ses som en aktivitet, där målet är att få sig motion och träning. Att det skulle vara dåligt att promenera är det nog ingen som skulle påstå, men att det däremot kan anses vara ett träningspass för många, är tyvärr inte sant. I denna artikeln går vi igenom varför en promenad inte är avsedd att vara ett träningspass, och hur du istället med några få justeringar kan få det till ett bra komplement i din vardag till den vanliga träningen.

30 minuters pulshöjande om dagen

Enligt studier och rekommendationer är det viktigt att 30 minuter om dagen genomföra någon sorts fysisk aktivitet där din puls går upp väsentligt. Att aktivt träna och utsätta sin kropp för träning är viktigt för ett långt och hållbart liv utan begränsningar.

Apple, en av de största IT och teknikproducenterna, har i deras mycket framgångsrika apple watch installerat tre stycken aktiva mål, som du dagligen ska uppnå, varav ett av dessa målet är just 30 minuters pulshöjande träning.

Egentligen är en promenad någonting som i vissa fall kan vara fysiskt utmanande och där du får upp pulsen, men får många innebär det oftast att lägga på ett ordentligt kol, och inte promenera i vanlig gångfart, utan istället i ett snabbt tempo. I dessa fall, där du promenerar i ett raskt tempo, även kallat ”power walk”, får du en pulshöjande aktivitet som är bra för dig, men det gäller alltså här att inte hålla sig till den klassiska gångfartshastigheten.

Experimentera med promenaderna

Ifall du tar promenader som ett kompletterande träningspass, för att du bara känner för det, eller för den sociala aspekten kan du enkelt göra promenaden roligare och mer fysiskt krävande, än om du bara ger dig ut och går i gångfart. Genom att exempelvis addera en viktväst, eller en tyngre väska, utsätter du kroppen för mer fysisk belastning vilket gör att du får uthålligare muskler.

Det skulle även vara lämpligt att aktivt jobba med armarna och investera i ett par gångstavar, för att aktivt röra hela kroppen under promenaden. Med gångstavar tvingar du kroppens alla delar att vara del av din rörelse, och förutom att du blir varmare så går det åt mer energi när du rör hela kroppen, istället för bara dina ben, alltså bränner du mer kalorier, men tröttar också ut kroppen snabbare.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att en vanlig promenad i gångfart inte är dåligt på något sätt men att det inte ska betraktas som ett träningspass. För att göra promenaderna mer givande kan du istället öka tempot rejält, addera vikter eller investera i ett par gångstavar, så att du under promenaden får upp pulsen ordentligt under åtminstone 30 minuter, för att tillfredsställa kroppen och dess basala behov.