Vad är Stelkramp?

Stelkramp är en dödlig sårinfektion som finns världen över. I flera delar av världen så vaccineras man emot stelkramp, däribland särskilt här hemma i Sverige. I Sverige är vi väl skyddade mot stelkramp och kan få ta ett vaccin frivilligt och gratis. Till skillnad från resten av världen så är det bara någon enstaka som dör av det i Sverige (mellan ingen alls och max tre personer om året) detta beror på att vi är väl utrustad med vaccin tillskillnad från till exempel barn i Afrika där allt fler småbarn dör på grund av att dem inte är vaccinerade tillräckligt många gånger eller inte alls.

Vad får man Stelkramp ifrån?

Stelkramp orsakas av en bakterie som heter Clostridium tetani. För att man ska få stelkramp måste denna bakterie utveckla och skapa ett gift i kroppen. Clostridium tetani utvecklar först en spor som sedan tillverkar giftet, och när giftet är klart så kan det ligga och vänta i några tiotals år i antigen jord, djurtarmar eller avföring för att fortfarande vara ett farligt gift som är effektivt. För att en människa ska kunna få stelkramp måste giftet som bildats på ett eller annat sätt komma in i kroppen, vilket det oftast gör när man till exempel är ute i skogen eller trädgården och får ett sår, som i sin tur får kontakt med jord eller avföring där bakterien gillar att vara och har infekterat sig. Ett annat sätt att bli smittad av stelkramp är till exempel om man blir biten av en hund som har gått och luktat, grävt eller ätit på jord eller avföring. Som ni hör kan alla dessa scenarion vara någonting som faktiskt inte är så osannolikt, och det är därför vi i Sverige, generellt, har kommit så långt i vaccinationen mot stelkramp.

När giftet har tagit sig in i kroppen så drar den sig till ryggmärgen där den blockerar nervsignaler att komma fram. För att en signal ska gå från en nerv till en annan nerv så måste den göra ett kemiskt ämne som tar sig vidare till nästa nerv som skickar vidare signalen, detta gör att det blir dragningar i nerverna och det brukar uppmärksamma sig i ansiktet och i nacken först av allt. Giftet sprider sig sedan och blir allt farligare och farligare desto längre det stannar kvar i kroppen. Ifall du inte skulle vara vaccinerad och blir drabbad av stelkramp brukar det oftast märkas mellan tre dagar och tre veckors tid att någonting i kroppen är fel och att det inte står rätt till. När detta är uppmärksammat behöver du akut åka in till sjukhus, och blir då genast behandlad med antibiotika. Man blir även för mesta dels sövd ned och får hjälp med syre genom en maskin då giftet som blockerat nervsignaler orsakar olika sorters av muskeldragningar, kramper och kan även orsaka kvävningar.

Sammanfattning

Stelkramp är en relativt vanlig sårinfektion som kan ha förödande konsekvenser ifall den tar sig in i din kropp. I Sverige erbjuds samtliga fri vaccination mot stelkramp, medans delar av u-länder, såsom delar av Afrika, har massiva problem med stelkramp. Stelkramp är en grym sårinfektion vilken drabbar nervsystemet i kroppen. Bakterien som orsakar stelkramp heter Clostridium tetani och trivs i gödsel och jord, och smittas oftast genom att komma i kontakt med ett öppet sår.