Stockholm Marathon 2024 – Allt du behöver Veta

Sedan starten av Marathon-loppet 1979 har det blivit en årlig tradition för Stockholm stad att öppna upp för åskådare och deltagare att genomföra den 42km långa löpning genom Stockholms innerstad. I år är datumet för Stockholm Marathon 2024 satt till 1 Juni, med sista anmälningsdatum bara någon timme innan loppets start. Läs denna artikeln för att ta reda på mer om loppet, och vad du kan förvänta dig av Stockholms mest prestigefyllda löplopp.

Hur långt är Stockholms Marathon 2024?

Likt alla andra år kommer loppet att vara cirka 42km, alltså lite längre än 4 mil, vilket kan vara otroligt påfrestande för kroppen. Förutom distansen som är lång, bör även du som löpare tänka på att loppet träder rum 1 Juni, vilket kan innebära extremvärme som gör jobbet ännu tuffare att ta sig igenom.
Stockholms stad har dispans för loppet av Polismyndigheten under 6,5 timmar, vilket alltså är den längsta tiden möjligt att genomföra loppet, utan att tvingas avbryta.

Vad är Tidspressen/Maxtid för Stockholms Marathon 2024?

Loppet får maximalt ta 6,5 timmar att genomföra, men utvalda etapper längst med banan har också tidskrav som du måste hinna till för att få fortsätta loppet, vilket är de följande:

Start klockan 12:00 samt 12:10 på Lidingövägen
21,1km Djurgårdsvägen: Klockan 15:25
27km Rosenlundsgatan: Klockan 16:20
32km Scheelegatan: Klockan 17:05
36km Vasabron: Klockan 17:45
42km Stockholms Stadium MÅL: 18:40

Förutsatt att du hinner till dessa kontroller längst med banan innan utskriven tid kommer du få genomföra loppet utan att behöva avbryta på grund av tidspress.

Vad finns längst med banan?

För dig som springer loppet kommer det finnas en rad olika servicestationer längst med banan som erbjuder olika tjänster såsom dryck, något lättare att äta samt massage.
– Cirka 20st stationer med vatten och sportdryck.
– På utvalda stationer finner du: Bananer, gels, buljong, kaffe läsk, saltgurka Red Bull samt sportdryck.
– Läkare och sjukvård vid varje servicestation samt vid start och mål.
– Massage erbjuds vid Östermalms IP.
– Transport finns längst med banan för dig som tvingas avbryta loppet som tar dig direkt till mål.

Vad Kostar Stockholms Marathon 2024?

Priser för att delta i loppet varierar, och desto tidigare du anmäler dig desto större chans att priset är billigare. Som lägst kostar loppet 895kr genom föranmälning och som högst 1495kr direkt på plats som senast någon timme innan loppets start.

Hur Förbereda inför Stockholm Marathon 2024

Det finns flera sätt som du kan förbereda dig inför det extrema loppet, men de mest centrala delarna involverar din kondition, men också vad du äter precis innan loppet.

Vad ska du äta innan loppet?

Vad du ska äta innan ett Marathon kan komma att ha stor betydelse och det är därför viktigt att förberedelserna är optimala för bästa prestanda. Vi rekommenderar att du några timmar loppet äter en fiberrik måltid med långsamma kolhydrater och fyller på med energi under loppets gång på utvalda servicestationer.

Hur Tränar jag Bäst inför Loppet?

Det bästa är att regelbundet konditionsträna inför loppet, och vara ute minst 8 månader i förväg, då loppet inte bara innefattar en lång distans under tidspress, men också sliter hårt på kroppen som under loppets gång kontinuerligt får arbeta utan vila. Konditionsträna därför regelbundet olika distanser, både korta impulsiva pass, men också längre mer passiva pass, redan minst 8 månader innan, för att säkerställa att du har konditionen som krävs för att genomföra Stockholms Marathon 2024.

Vad ska du dricka efter loppet?

Efter en intensiv löprunda, när svetten verkligen har flödat, är det avgörande att återställa kroppens vätske- och elektrolytbalans. Vätskeersättningsdrycker är designade för att effektivt återfukta och återfylla de viktiga mineraler och salter som går förlorade under fysisk ansträngning. Inte nog med att de hjälper till att förhindra uttorkning, de boostar också din återhämtning så att du kan känna dig pigg och redo för nästa utmaning snabbare. Med hjälp att välja en högkvalitativ vätskeersättningsdryck tar du ett smart steg mot att optimera din prestation och hälsa. Låt inte uttorkning sätta stopp för dina mål – investera i din återhämtning idag!

Gymgrossisten.com

Electrolyte Powder

Vitapranas elektrolytpulver löser sig snabbt i vatten, perfekt för både glas och shaker. Perfekt under träning för att hålla vätske- och elektrolytbalansen i schack.

Gymgrossisten.com

Body Fuel Electrolyte Drink

Body Fuel Electrolyte Drink är idealisk när ditt behov av vätska ökar. Dess icke-kolsyrade formula gör den utmärkt under hårda intensiva träningspass.

Sammanfattningsvis

Stockholm Marathon 2024 som äger rum 1 Juni är ett 42km långt distanslopp som är en svår fysisk utmaning som kräver att du har förberett dig i god tid, och har en relativt god kondition som klarar av både värme men också längre distanser. Längst med banan finns servicestationer som ger dig möjlighet att fylla på med vätska och energi, men också erbjuder läkarvård för dig som skulle må illa.

34170