Hur Många Steg per Dag ska man Gå?

I takt med att tekniken utvecklas blir det allt enklare att hålla reda på sin fysiska aktivitet i vardagen. Att gå ett visst antal steg per dag är ofta ett bra sätt att hålla kroppen i form, och någorlunda hälsosam. En vanlig rekommendation och en siffra som säkert många är bekant med är 10 000 steg om dagen för en vuxen människa. I denna artikeln kommer vi diskutera saken vidare, och svara på frågan hur många steg per dag man bör gå.

Hur många Steg om dagen ska en vuxen gå?

Steg är ett bra sätt att mäta och förhålla sig till, eftersom det går att applicera på alla människor, oavsett om du är man, kvinna, kort eller lång. Den vanliga rekommendationen om 10 000 steg per dag är i regel ett mycket bra riktmärke att förhålla sig till, men det behöver inte alltid vara helt korrekt enligt en studie gjord av Ola Danielsson (först publicerad i tidningen medicinsk vetenskap nr 2/2021), och sedan av Karolinska institutet.

Studien menar på att 7 000 steg om dagen är ett riktmärke som världshälsoorganisationen (WHO) står bakom. I regel tar vi människor mellan 3 000 – 4 000 steg varje dag i hemmet, och att komplettera med ytterligare 3 000 – 4 000 steg, alltså totalt 7 000 – 8 000 steg, innebär att vi får en extra träning som veckovis ger oss 150 minuter måttlig träning med intensitet.

Studien visar att hälsosamma vuxna personer går mellan 7 000 och 18 000 steg per dag, och 10 000 steg blir således någonstans emellan, och kan därför fungera som ett bra riktmärke att förhålla sig till.

Fördel med Steg, och Inte Distans

Steg per dag - Vandring

Fördelen med steg som täckt ovan, är att det går att applicera på samtliga. För någon som är 190 cm lång blir 5 km mindre antal steg att gå, jämfört med någon som är 160 cm, och därför är steg ett universellt riktmärke som kan tillämpas på alla.

Att förhålla sig till en distans gör det även svårt att ta höjdskillnader, underlag och väder i beaktning. Därför är 10 000 steg, eller träning med måttlig intensitet som forskare föredrar att använda sig av, ett enklare sätt att mäta hälsosam aktivitet.

Måste 10 000 steg vara i Rask takt?

En lämplig följdfråga på antal steg som ska traskas varje dag, är hur dessa stegen ska tas. Som tidigare nämnt är 3 000 – 4 000 av dessa steg ofta i hemmet, kontoret eller i dina vardagliga mindre aktiviteter. De resterande stegen rekommenderas ta i ett raskare tempo, vilket skulle kunna vara i form av en power-walk, en rask runda på stan, eller varför inte i form av en löptur.

Fördelen med raskare steg är att de blir mer av en lågintensiv cardioform, vilket ger mer än att bara promenera i ett lugnare tempo. Oftast är de dessa extra stegen som bidrar till ett mer hälsosamt och hållbart liv.

När Ska Jag Gå mina 10 000 Steg Varje Dag?

Egentligen spelar det inte speciellt stor roll när du väljer att ta dessa stegen. I regel är det givetvis bättre att sammanhängande gå en längre sträcka, eftersom att det utmanar kroppen mer intensivt. Men i grund och botten kommer det viktigaste alltid att vara att stegen tas under 24 timmar. Därför är det inte en helt dum idé att ta en mindre intensiv promenad på förmiddagen, exempelvis till jobbet om du har den möjligheten, för att sedan komplettera med de sista stegen på eftermiddagen.

Finns på Sportproffsen.se

Nortrek Step Dubbskor

Med hjälp av det stötdämpande materialet blir skorna skonsamma för både fötter och ben. Dessutom är de utrustade med 15 tungstensdubbarna som är gjutna i sulan, vilket ger dig enastående grepp även på svår terräng som is och hårt packad snö.

Finns på CDON.com

SmellWell Freshbag

SmellWell utgörs av två mjuka påsar med en behaglig och mild doft, som effektivt absorberar fukt och neutraliserar dålig lukt. Genom att placera dem i skorna över natten kan du vakna upp till torra och fräscha skor. Tar effektivt bort källan till dålig luft och inte bara döljer den.

Är det Bra att Gå Mer än 10 000 Steg per Dag?

För dig som föredrar att gå mer än 10 000 steg per dag finns det egentligen inga negativa aspekter att ta hänsyn till, annat än att om du skulle vara oerfaren att du enklare blir trött eller kan få ont i fötterna. Detta är däremot någonting som kroppen lär sig hantera och bygga upp en resistens emot. Att ta längre promenader är således någonting bra, och ingenting som du behöver vara rädd att göra.

Nu under sommarmånaderna i Sverige och övriga delar i Europa och världen kan det vara extra skönt att ta längre promenader på kvällen, och bara njuta av det härliga vädret, och då är fler än 10 000 steg i slutet av dagen ingenting ovanligt.

Sammanfattning

Hur många steg du ska ta under en dag är enligt forskare uppskattat att vara bra till någonstans mellan 7 000 och 18 000 steg, det är av denna anledningen som det välkända måttet 10 000 steg grundar sig i, och är en bra minnessiffra för hur många steg du bör ta under en dag. I vardagen är cirka 3 000 till 4 000 av dessa steg från dina vardagliga aktiviteter och i hemmet, och det är därför bra att komplettera med minst lika många steg till i ett intensivare tempo.

t?a=1627248103&as=1588450390&t=1&tk=1&i=1

En tanke på “Hur Många Steg per Dag ska man Gå?

Kommentarer är stängda.