Barbell eller Maskin – Vad är Bäst? [Genomgång]

Vare sig det kommer till marklyft eller bänkpress, finns det oftast som alternativ att genomföra övningen med antingen en fri stång, eller i en maskin. Båda varianterna har sina fördelar, men vilket teknik är egentligen bäst? I denna artikeln reder vi ut några skillnader, och varför det ena alternativet kan vara ett bättre för just dig.

Barbell

I den mer klassiska bemärkelsen platsar övningar såsom bänkpress eller marklyft in alldeles perfekt med fri stång. Till en början, innan gymmen han utvecklas ordentligt, var fria vikter på stång den mest populära konfigurationer för att genomföra övningar.

Men när det kommer till exempelvis bänkpress, innebär en fri stång att du behöver använda mer än bara den tänkte muskelgruppen för att bäst kunna genomföra övningen. Bänkpress är en övning som går att likställa med armhävningar, bara med extra vikt, där du vill lägga fokus på bröst, och triceps. Men eftersom att övningen med fri vikt även kommer att innebära att du behöver balansera stången på rätt sätt, kan du även komma att oundvikligt behöva hjälpa till med dina magmuskler, och de mindre muskler i axeln. För att balansera armbågarna kommer även biceps parallellt med triceps att behöva jobba.

Som du snabbt märker så blir det genast fler muskler än bara bröst och triceps som kommer att användas ofrivilligt för att genomföra en korrekt bänkpress med en fri stång. På grund av detta går det snabbt att inse att bänkning med barbell fungerar utmärkt för att inte bara fokusera på triceps och bröst, utan även andra muskelgrupper som bål/mage och biceps i samma veva, på ett naturligt sätt.

Däremot är en stor nackdel att det lättare kan uppkomma skador, om du sedan innan har slitna muskelgrupper som du i din träning försöker att undvika. Skulle det vara så att du absolut inte vill träna axlar, med i ditt bröstpass har bänkpress på schemat, rekommenderar vi istället att du genomför bänkpress i en maskin.

Bänkpress med maskin

Till skillnad från bänkpress med barbell är maskin ett moment som låter dig att uteslutande fokusera på de muskelgrupper som du tänkt, eftersom att du omedvetet inte behöver balansera en stång. Detta gör övningar i maskin till ett säkert kort om du vill vila axlar, men ändå träna bröst och triceps, utan att riskera att påfresta dina axlar, och är precis därför som maskin är ett populärt alternativ för nybörjare, men även den mer erfarne som avancerar snabbt med tunga vikter, eftersom det kan vara förödande att genomföra en övning fel där en oönskad muskelgrupp tar stryk istället.

Genom att använda en maskin till tillexempel sidolyft för axlarna reducerar du påfrestningen på de mindre balansmusklerna i axeln och kan på så sätt träna dig förbi en skada eller få möjlighet att pumpa slut på axelmusklerna.
Det kommer alltid att finnas moment i din träning där man kan använda maskiner, dem är inte bara till för nybörjare och bör inte ses ner på.