Att komma igång med träningen efter nyår är någonting som ofta är ett inledande löfte inför det nya året. Tanken om att äntligen ta tag i sin kropp och börja träna, slår väldigt många i samband med att det traditionella årslöftet ska bestämmas. Men varför är det så egentligen, hur påverkar det gymmet, och fullföljs alla löften? I denna artikeln kommer vi att diskutera saken vidare.
Vad är ett Nyårslöfte?
Ett nyårslöfte, är precis som namnet indikerar ett löfte inför det nya året. Det kan egentligen röra sig om vad som helst, som exempelvis att dammsuga hemma minst 2 gånger i veckan, jobba 1 timme längre varje dag, eller att ta tag i sin kropp och börja besöka gymmet ett par gånger i veckan.
Löftet är alltså någonting som du själv bestämmer för dig själv, för att enklare kunna driva igenom en förändring. Varför det oftast brukar att ske vid nyår är helt enkelt av den anledning att ett nytt år ger nya möjligheter. Kanske har detta året inte varit som planerat, där saker och ting inte har gått i vägen för dig som du ursprungligen hade tänkt – då är det bra att blicka framåt inför det nya året och starta om på nytt igen.
Att bestämma ett nyårslöfte kan ibland vara svårt, men en av de absolut mest populära löftena som blir väldigt tydligt i lokaler runtom i hela Sverige, är att ta tag i träningen och börja gymma.
Varför Gymmet som ett Nyårslöfte?
Varför gymmet har blivit ett outtalat givet nyårslöfte år efter år, för väldigt många människor beror på flera parametrar, men de allra flesta har vi sammanställt här nedan:
Börja Träna för att Komma i Form till Sommaren
Att komma igång med träningen från och med januari skapar goda möjligheter att inför sommar komma tillbaka, eller för första gången komma in i en vältränad kropp. Att på stranden kunna gå utan tröja, eller bara att gå på stan i ett par shorts och en T-shirt blir genast mer lockande för många som är i en bättre form och inte har ”något att skämmas för”.
Nytt år – Nya möjligheter
Uttrycket har du med all säkerhet hört talas om förut. Uttrycket är egentligen ganska bra, och grundar sig i att inte blicka bakåt, utan bara framåt. Kanske har detta året inte blivit precis som planerat – där du stött på hinder eller andra distraktioner som gjort det svårt att besöka gymmet eller ta tag i träningen helt. Det kan då vara skönt att mentalt starta om på nytt 1 Januari i ett nytt år, och därifrån bara blicka framåt.
Träning, Välmående & Disciplin
Träning är som bekant ett utmärkt sätt att utsöndra endorfiner i kroppen, ett kemsikt ämne som vid träning bryts ut i kroppen och gör att vi kan känna lycka i stunden, vilket genast förbättrar vårt välmående generellt. Att även tillämpa de andra två centrala delarna med träning, det vill säga en sund balanserad kost, samt fokusering på sömn och återhämtning, är ingenting som kommer gratis – utan någonting som måste strävas efter varje dag, oavsett om träningspasset står på schemat eller inte.
Det går därför att säga att träning med de olika delarna inte bara är bra för kroppen rent fysiskt, utan även en utmärkt övning och livsstil att tillämpa för att stimulera hjärnan och det psykiska välmående. Att börja träna aktivt, ha en balanserad kost samt låta kroppen återhämta sig kräver disciplin – någonting som kan vara olika svårt att träna upp. Därför kan träningen vara ett bra sätt att öva upp sin disciplin, eftersom den inte bara ger en psykisk stimulans, utan även att du får konkreta resultat i form av en bättre presterande och visuellt förbättrad kropp.
Träning som Nyårslöfte – Håller alla sina Löften?
Med träning som ett nyårslöfte tenderar gymmen någon vecka in i januari att bli överösta av människor som ska börja ta tag i sin träning och välmående. Detta är någonting väldigt positivt, och nyårslöften går lätt att se i praktiken om du besöker gym under första kvartalet i ett nytt år – eftersom de tenderar till att vara överösta av människor.
Tyvärr kommer delen med disciplin att spela stor roll för de som får gymmandet som en vana, och de som faller av, eftersom att mängden besökare på gym börjar att plana ut i mitten på februari, ända tills april, och därefter till sommaren tenderar volymen människor som besöker gymmet återgå till den vanliga – som det var innan nyår.
Med detta sagt, är det många som har träning som ett nyårslöfte, men långt ifrån alla som klarar av att hålla sitt nyårslöfte av olika skäl. På gymmet blir detta extra tydligt eftersom det är proppat med nya och gamla medlemmar i början på året, som i början på kvartal två börjar att dala ut.
Få support som Nybörjare på Gymmet
Att få support på gymmet som nybörjare kan vara ett bra steg för dig som vet att du kommer behöva hjälp och assistance för att klara dig igenom hela året. Detta kan göras på olika vis, exempel genom att börja träna med en gymkompis som du besöker gymmet tillsammans med. På så vis kan ni båda säkerställa att träning genomförs, och kan hjälpa till att driva på varandra när det behövs.
Det kan också vara bra att ta hjälp av en PT – Personlig Tränare – på gymmet, som du kan boka in någon timme med ibland, för att få hjälp att avancera med din träning. En PT kan även mentalt hjälpa till att få dig som en regelbunden besökare på gymmet.
För dig som inte är bekväm med att få hjälp direkt på gymmet, utan kanske behöver en extra stöttning utanför gymmet, kan vi på Fitness365 varmt rekommendera dig till vår Personliga Hjälp, där du på distans genom antingen email, telefon eller videomöten kan få hjälp med motivering, träning, kost och i stort sett vad som helst som berör träning.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis är det många som inför det nya året inleder med ett nyårslöfte – där ett populärt löfte är att besöka gymmet och börja träna för sin fysiska hälsa. Att upprätthålla sitt nyårslöfte med träningen kan ibland vara svårare än tänkt, och tyvärr kan vi i början på januari se en oerhört ökad mängd aktivitet på gymmet, som från mitten på februari till och med april börjar att dala ut – för att sedan återgå till den normala volym och aktivitet som de tidigare har varit.
Genom olika hjälpmedel, men där din disciplin som nybörjare sätts på test, kan du uppnå ditt nyårslöfte. Behöver du hjälp med support på eller utanför gymmet finns det olika sätt, genom exempelvis en gymkompis, PT eller genom vår personliga hjälp här på Fitness365.