Rätt Löparsko: En Komplett Genomgång

Att vara ute och springa är definitivt ett av de mest populära sätten att träna cardio. Löpning är ett naturligt val av träning när det kommer till cardio för många, eftersom att det mer eller mindre ligger i vår natur, samt är en av de få träningsmoment nästan alla kan genomföra, så länge du har ett par ordentliga löparsko.

Men trots att det är ett moment som relativt enkelt går att träna, är löparsko någonting som inte får glömmas bort. Ifall du distansspringer längre sträckor veckovis, är det oerhört viktigt att du från början prioriterar rätt typ av sko, eftersom det bidrar till att bevara bland annat dina knän längre, vilket är en slitdel i kroppen som lätt påfrestas vid löpning. I denna artikeln kommer vi gå igenom löparskor mer i detalj, och svarar på de flesta frågeställningar du kan tänkas ha, om just löparskon. 

Hur ska en Löparsko sitta? 

Detta är en vanlig fråga när det kommer till skor generellt, men extra viktigt är det när du motionerar och tränar löpning. Eftersom att du vid löpning eller joggning oftast tar aggressiva kliv som du sedan trycker iväg hårt är foten en central del av träningsmomentet. Att ha en sko som är för stor i sin storlek, alltså att den sitter löst, lämnar ett utrymme för att din fot glider fram och tillbaka kontinuerligt i skon, vilket vid löpning kan bidra till att dina tår enkelt gör ont, oftast vid naglarna. 

Att välja en löparsko som sitter för tight är inte heller någonting vidare bra, eftersom även det kommer att påfresta din tår. Genom att inte låta dina tår ha ett litet utrymme trycks de ständigt emot vid varje löparsteg, vilket precis som en lös sko inte är bra i längden. 

Vi på Fitness365 rekommenderar därför att du väljer en sko som sitter något för stort. Med detta menar vi att om du har storlek 42, kan det vara klokt att välja 42 och 1/3 storlek. Detta gör att dina tår inte trycks ihop, men inte heller glider vid varje steg, förutsatt att du snörar åt löparskorna när de sitter på. 

Att välja löparsko, speciellt ifall de är första gången, kan vara svårt. Vi rekommenderar därför att du i de flesta fallen när du köper en löparsko för första gången, eller ifall dina fötter fortfarande växer, görs på plats i en fysisk butik. På detta sättet kan du få rådgivning av personalen som jobbar där om du skulle var osäker hur en löparsko ska sitta på foten. 

Vilken Löparsko är Bäst? 

Att identifiera den bästa löparskon är ett uppdrag som är väldigt individuellt. Vissa söker speciella egenskaper i skor som vissa märken är mer kända för än andra, och således kan de vara den bästa löparskorna för dig, men inte för någon annan. Det gäller först och främst att identifiera vilken typ av löpning du främst kommer att syssla med – eftersom skorna kan skilja sig en hel del emellan. 

När det kommer till löpning brukar det oftast pratas om löpning i terräng, alltså att du kanske är ute och springer i skogen på stigar och ojämnt vägunderlag. För denna typ av inriktning är det viktigaste att du har en stabil löparsko som har fokus på att stabilisera anklar och foten generellt, så att du vid ojämnt underlag ändå får det stöd du behöver, utan att vricka foten eller på annat sätt skada den. 

Ifall du föredrar att springa på vanliga gator och trottoarer, är det en lättare sko, som har studs i sulan och som ”svettas” som tenderar till att vara de populärare valen. Att skon svettas, indikerar ofta på att skon är lätt, och att friskluft kommer in i skon och svalkar och förnyar luften där fötterna är inne i skon. Att ha en studsig sula hjälper till på hårdare underlag såsom asfalt, och att ha en lätt sko får ner vikten som du vid varje steg tvingas trycka upp och ner. 

Att välja ett specifikt märke som är bäst är såklart svårt, och kan som nämnt variera, men av de löparskor som finns tenderar Adidas, Asics, Nike och New Balance vara populära val som har ett gott rykte. Det bästa när det kommer till val av löparsko är inte att fokusera på design eller märke, utan istället försöka hitta en sko som uppfyller dina krav. 

Hur tajt ska en löparsko sitta? 

En löparsko ska sitta åtsnörande någorlunda tight, men inte såpass tight att det gör ont i foten. Att ha en för lös sko gör att du riskerar att tappa skon om du springer, men också att du inte får ett jämnt steg varje gång – någonting som du helst vill. Att ha en för hårt dragen sko kan däremot stoppa blodflödet i foten, vilket inte är farligt kortsiktigt, men kan göra ont. Vi rekommenderar därför att skona ska sitta åtsnörande någorlunda hårt, så att de känns att de sitter på plats, men ändå inte gör ont och är ett störningsmoment. 

Är det bra att ha en Sula i en Löparsko?

Ifall du ska ha en sula i din löparsko eller inte beror helt på hur ditt naturliga steg i en löparsko ser ut. Ifall du springer snett eller ojämnt kan en sula hjälpa till att dina steg blir korrekta – vilket varje löpare bör sträva efter, eftersom du annars kan slita ut slitdelar i benen som framförallt knäna och höfter. Om du är osäker på om du springer korrekt kan du alltid besöka en löparbutik och fråga hur det ser ut när du springer, och ifall de anser att du behöver en sula.

Tricket att köpa en sko som är för stor för att sedan komplettera med en sula, går naturligtvis bra så att foten passar i löparskon ordentligt, men om möjlighet finns rekommenderar vi på Fitness365 att du köper en löparsko i rätt storlek, redan från början. 

Löparsko på Vintern 

För dig som gillar att springa utomhus kan vintern bli ett orosmoment, där vägunderlaget mer ofta än sällan är halt och oberäkneligt. Att springa när det är halt ute med ett par vanliga löparskor ökar risken något enormt för att ramla omkull och slå sig, vilket kan vara oerhört farligt samt göra att du drabbas av en idrotts eller belastningsskada, vilket kan komma att kräva långa rehabiliteringstider för att återhämta sig från skadan ordentligt. 

Tack och lov finns det däremot en enkel lösning på detta, som inte gör att du behöver komplettera med ett par löparskor bara för vintern – nämligen ett par broddar. Broddar är en gummisula som du fäster på din befintliga löparsko med en trubbig yta undertill, som kan variera i utseende och utformning, men vars huvudsyfte är att skapa friktion med halt underlag vid varje steg. Med broddar på kan du alltså i lugn och ro ta dig ann att springa både uppför och nerför i en isig backe som inte blivit saltad eller sandad. Broddar är verkligen ett måste för dig som gillar att löpträna året runt, även på vintern. 

t?a=1651341975&as=1588450390&t=1&tk=1&i=1