Att leva med diabetes typ 1 är inte ett hinder i din vardag som på något sätt försvårar att vara fysiskt aktiv, men det finns däremot en del saker att tänka på, för att undvika hinder i din träning. Den största risken som finns när du rör på dig och är aktiv och har diabetes typ 1, är att du får lågt blodsocker. Detta märks oftast utan att behöva kolla upp blodsockernivån med någon mätare och kännetecknas av en känsla i kroppen som kan göra dig hungrig, yr, skakig, blek och om du har riktigt lågt blodsocker kan det upplevas som att du är svimfärdig. Har du någon av dessa symptom samtidigt är det bra att i ett första steg ta kontakt med en doktor online såsom doktorn.nu. Vidare i denna artikeln går vi igenom vad du som diabetiker bör tänka på inför ett träningspass.
Kontrollera alltid blodsockret innan aktivitet
Ett bra tips är att alltid kontrollera blodsockernivån innan du ska träna. Kanske känner du dig inte låg, men det är oavsett bra att kontrollera vad nivån ligger på, för att i förhand agera för att undvika ett lågt blodsockeranfall.
Beroende på vilken typ av aktivitet du ska utsätta dig för, och hur känslig du är för att blodsockernivån ska röra på sig under träning, kan du behöva vidta olika åtgärder. Det är alltid bra att kontrollera och bolla detta med din läkare ifall du skulle vara osäker. Oavsett är det bra att få i sig någonting innan ett träningspass såsom ett äpple eller en smörgås ifall blodsockernivån skulle ligga någonstans mellan 5-8mmol/l.
Kan jag få högt blodsocker av att träna?
Det korta svaret är ja, det går faktiskt att få ett högre blodsocker under tiden du tränar, än innan du började träna, vilket kanske åter lite märkligt. Det kan delvis bero på ifall du har ätit någonting innan du har startat träningen, som under träningspasset börjar få effekt.
Under tiden du tränar pumpar kroppen upp sig och utsöndrar adrenalin, vilket höjer blodsockernivån.
Adrenalin är en naturlig kemisk reflex i kroppen, vilket för 2000 år sedan kickades in när vi stötte på ett lejon eller annan fara och behövde extra energi för att snabbt ta sig därifrån. I modern tid kan adrenalin utsöndras i samband med träning, och du kan således av den anledning få ett högt blodsocker.
Observera att adrenalin och förhöjt blodsocker under träning sällan bör behandlas med insulin, eftersom att adrenalinpåslaget efter träningen försvinner, och blodsockernivån börjar sjunka.
Hur kan jag förhindra lågt blodsocker under träning?
För att förhindra lågt blodsocker under träning kan det vara bra att konsekvent lite och lite fylla på med energi i kroppen. Om du exempelvis spelar innebandy, tennis, hockey eller paddel kan det vara bra att i vattenpausen fylla på med någon söt dryck, såsom juice, eller ta några tuggor av en banan eller annan frukt.
Se däremot alltid till att ha med dig dextrosol eller annat snabbt socker som ska användas vid lågt blodsocker, speciellt under träning. Observera att ifall du får ett mycket lågt blodsockeranfall är det viktigt att du sätter dig ner i lugn och ro, äter dextrosol eller motsvarande, och vilar 5 minuter så att blodsockernivån hinner återhämta sig. I stunden kan det kännas som en oändlighet och någonting jobbigt, men det är oerhört viktigt att du inte fortsätter med träning just då, utan istället tar en paus på 5 minuter, eller mer, tills blodsockernivån känns återhämtad och stabil igen.
Vad ska jag göra efter träningen?
Efter träningen, oavsett om du är diabetiker eller inte, är det viktigt att återhämta sig. Många gör detta genom att dricka vatten och äta någon frukt, där banan brukar vara ett populärt alternativ. Observera att du som diabetiker kan få effekter som påverkar ditt blodsocker några timmar efter träning har tagit plats, se därför till att ha extra koll på blodsockret efter ett träningspass, och ät någonting efteråt för att förhindra lågt blodsocker.