Är det bra att Träna på Utegym?

Det har blivit allt mer populärt att fräscha upp områden eller parker med ett modern utegym. Utegymmen är ett relativt nytt fenomen, och är oerhört stora i länder i Asien, som hittat sin väg till väst bara de senaste åren. Olika utegym erbjuder olika möjligheter, men de alla är oftast någorlunda begränsade när det kommer till vikter, vilket oftast är ett motstånd som manuellt ställs in på de olika maskinerna. Men hur bra är det egentligen att träna på ett utegym? Om chansen att välja mellan ett vanligt gym och ett utegym finns, vilket bör du då välja? Mer om detta i denna artikeln.

Vad är ett Utegym?

Precis som namnet föreslåt är ett utegym ett gym som är anlagt utomhus. På grund av att det är anlagt utomhus, innebär det eventuella risker för allmänheten, vilket är varför okontrollerade platser och de allra flesta utegymen i Sverige inte har fria vikter, utan istället maskiner där du manuellt kan ändra motståndet.

Detta innebär en säkrare lösning, eftersom vikter inte försvinner, men framförallt skada oerfarna personer som testar på ett utegym utan någon tidigare erfarenheter.

Utegymmen kan skilja sig åt ganska ordentligt, både sett till maskiner, men kanske framförallt utbudet.
I regel är det mest maskiner där kroppsbaserad träning kan utformas, alltså att du använder kroppen på olika sätt som motstånd och vikt, istället för vikter. En vanlig träningsövning där du uteslutande använder kroppsvikt och inte vikter, är exemeplvis armhävningar eller sit-ups.

Vilka Maskiner finns på ett Utegym?

Utegym med hängställning.

Som nämnt ovan finns det en rad olika maskiner som kan användas till ett utegym, vilket tenderar att skilja sig åt beroende på vart du är lokaliserad. I större städer som Stockholm finns det utegym placerat ut lite spritt över staden, vilket ger invånarna som har tillgång till gymmet möjligheten till gratis träning, vilket således är en satsning (oftast av kommuner) för att förbättra folkhälsan.

I de mer utrustade utegymmen kan du hitta maskiner för bänkpress, cykling, crosstraining, squats med motstånd (vikt), bicep-curls med motstånd (vikt), samt ställningar i olika höjder där du kan göra pull-ups.

Det fina med utegymmen och dess maskiner är att du oftast utan allvarligare risker för skador kan prova dig fram. Maskinerna sitter ordentligt fast i marken, och är oftast utformade på så vis att du enbart kan använda maskinen på ett sätt, vilket leder till minskad risk för skador eller att du ovetandes använder maskinen fel och på så vis utsätter musklerna för onödig påfrestning eller skador.

Är det Bra att Träna på Utegym?

Utegym med klättervägg.

Vi på Fitness365 är en stark förespråkare för träning i vardagen, och ser definitivt träning som ett redskap för ett längre och mer hållbart liv. Utegym, som nästan uteslutande är publika och därmed gratis, är således ett mycket bra sätt att erbjuda träning på ett kontrollerat sätt, vilket är fritt att använda för alla som har tillgång till ett utegym.

Det är inte alltid säkert att du kan träna precis det du har tänkt på ett utegym, eftersom utbudet av maskiner varierar kraftigt, men du kan iallafall få till någon träning, vilket är oerhört mycket bättre än ingen träning alls.

De flesta utegymmen erbjuder oftast ett par olika maskiner för styrketräning. Det går också alldeles utmärkt att utöver maskinerna som finns på ett utegym använda sig av träning med hjälp av kroppen, såsom burpees, knäböj, armhävningar och sit-us.

En del utegym erbjuder även konditionsmaskiner, såsom crosstrainers och motionscykel. Dessa kan vara bra att både börja och avsluta passet med om de finns tillgänliga, eftersom de hjälper dig inför träningspasset att bli varm och öka kroppstemperaturen, vilket motverkar skador, men även bra att använda sig efter träningen för att varva ner, eller bara hjälpa till att förbruka den sista energin som finns kvar.

Kan Utegym vara Farliga?

Eftersom att utegym oftast är publika, betyder det att i stort sett vem som helst har tillgång till det. Detta kan såklart medföra risker, eftersom att träning är oerhört viktigt att utöva korrekt för att undvika eventuella skador och slitage på kroppen.

Som tidigare beskrivet ovan, är däremot många av de maskiner som finns tillgängliga på utegym ordentligt fastgjutna i marken, samt tillåter bara maskinen att användas på ett sätt, vilket således är det ”rätta” sättet.

Utöver detta, tenderar de flesta maskiner ha en liten broschyr/affisch på sidan som tydligt demonstrerar hur maskinen är tänkt att användas, vilket område den berör, samt hur de olika motstånden fungerar.

Med detta sagt, är oftast utegym väldigt säkra, och inte ett ställa där skador på grund av att maskinerna används felaktigt, ett problem som uppstår.

Självklart är det däremot inte helt riskfritt, men eftersom att maskinerna inte har några fria vikter eller stänger, är många orosmoment eliminerade. Det är dock viktigt att du precis som på ett gym har uppsikt över din omgivning, visar hänsyn, och hjälper till i de fall det krävs.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis går det att säga att utegym har blivit ett oerhört populärt sätt, speciellt under de varma månaderna i landet, komma ut och träna, utan att behöva binda upp sig på något gymkort som annars kostar pengar. Utbudet på maskinerna som finns tillgängliga på ditt lokala utegym kan variera, och det är inte heller helt säkert att det finns ett utegym i din kommun. I de fall du önskar att kommunen bygger ett utegym är det bra att ta kontakt med kommunen och framföra din önskan, som sedan behandlas av en av kommunens handläggare.

Utegym tenderar heller inte till att öka risken för skador, trots att kanske fler oerfarna infinner sig på ett utegym, vilket är oerhört bra.

Behöver du hjälp med din kost och träning, eller hur du bäst kan använda ditt lokala utegym, är du välkommen att kontakta oss på Fitness365 och vår personliga hjälp.

t?a=1587384527&as=1588450390&t=1&tk=1&i=1