I den här artikeln kommer vi gå igenom vad forskning säger om Aspartam. Vi tar reda på om den är cancerframkallande eller ohälsosam på annat sätt. Det är många livsmedel som innehåller just aspartam som sötningsmedel.
Vad är Aspartam?
![Är Aspartam Farligt? [Genomgång] 1 aspartam](https://fitness365.se/wp-content/uploads/2022/09/aspartam-1024x706.webp)
Aspartam är uppbyggt av två aminosyror. Som vi vet är byggstenar för våran kropp och finns naturligt i vår vanliga mat. De två aminosyrorna som skapar detta sötningsmedel heter fenylalanin och aspargaginsyra. Som vi vet är aminosyror inte helt kalorifria, men eftersom det har så pass hög sötningsgrad så används det i så små mängder att de är näst intill oväsentligt.
När aspartam bryts ner i vår magsäck och en biprodukt är metanol. Men den mängden är så obetydligt liten. Det finns mer metanol naturligt i ett glas apelsinjuice. Även om den mängden också är otroligt liten och ofarlig.
Det är inte rekommenderat att baka på aspartam för det bryts ner vid uppvärmning och i sura lösningar och förlorar då sin sötningseffekt.
Farligt för hälsan?
Om du inte har sjukdomen fenylketonuri(PKU) så finns det inga risker med att förtära aspartam.
Att ha sjukdomen PKU gör att man har svårt att bryta ner aminosyran fenylalanin.
Sjukdomen är väldigt ovanlig men väldigt allvarlig. Just därför tar vi i Sverige alltid tester på nyfödda för att se om dem har det. Med för hög allt fenylalanin under uppväxt åren kan bidra till försämrad utvecklig och eventuellt hjärnskador.
Enligt den forskning som blivit gjord finns det inga bevis eller stöd för att det ska orsaka cancer eller vara farligt för hälsan. Forskning som blivit utförd på djur menar på att ämnet kan orsaka cancer, men den forskningen har en del brister och kan inte anses vara trovärdig. Enligt ett resultat dem fick fram var att det skulle krävas över 70 liter dricka som innehåller aspartam VARJE DAG innan det kan skapa problem med hälsan.
Kort historik
1980 kom sötningsmedlet till Svenska livsmedel i butikerna. Men det togs fram redan 1965!
Som nämnt ovan är sötningsgraden väldigt hög, cirka 200 gånger mer än det vanliga sockret.
Eftersom det är så pass sött så används det så lite i produkterna vilket ger så pass lågt energitillskott, 17 Kj/g.
E 951 som det även kan kallas på innehållsförteckningen är tillåtet att användas i en lång lista av produkter, till exempel kosttillskott, fruktberedningar, glass/godis, dricka och tuggummi.
Rekommenderat intag per dag
Enligt en mängd expertgrupper och bedömningar så anser dem att man kan med säkerhet få i sig 40 mg per kilo kroppsvikt per dag. Det är idag endast tillåtet med 0,6g per liter aspartam i läsk. Det betyder att om man väger runt 60kg kan man inom rekommenderat dagligt intag dricka fyra liter om dagen utan hälsorisker. Man ska även veta att det är sällan läsktillverkarna har max dosen av aspartam i sina läsker, så det byter alltså att man kan dricka mer ändå.
Detta bestämdes så länge sen som år 1981 av WHO. Det har även gjorts flertal andra bedömningar efter det som endast stärker det som bestämdes av WHO.
Det gjordes en liten undersökning i USA på intag av aspartam. Dem kom fram till att de flesta endast kom upp i 10% av det rekommenderade intaget per dag.
Påverkar det amningen?
Eftersom det inte följer med modersmjölken vid nedbrytningen är det ingen risk att spädbarn som ammar att få några hälsoproblem.
Sammanfattning
Som vi kan tolka allt detta så finns det en otroligt liten risk för att man ska få cancer eller på något annat sätt dålig hälsa av sötningsmedlet. Då det är den tillsats i livsmedel som blivit mest undersökt på marknaden. Även studier på djur har inte heller visat någon negativ påverkan på fortplantningen och heller inte påvisat att det orsakar några missbildningar i foster.