Undvik Hudbristningar!

I denna artikel tänkte jag att vi skulle gå igenom något som, vad jag tror, de flesta är rädda för att få. Hudbristningar! Det är mer vanligt att man har och får dem än inte, så du behöver verkligen inte skämmas för de du har!
Det är ganska vanligt att få bristningar när man börjar träna, då nybörjare brukar växa i muskelmassa väldigt snabbt. Man kan även få det om man börjar med Steroider av samma anledning, ökar snabbt i muskelmassa på kort tid.

Varför får vi bristningar?

Väldigt enkelt förklarat kommer bristningarna fram när vår kropp växer snabbare än huden. Till exempel, snabb viktökning, gravid eller puberteten.
Vissa har gener för att lättare kunna få bristningar.

Visar hudbristningar på en man som flexar.

Ökar du väldigt snabbt i omkrets runt till exempel armarna, oavsett från muskler eller fett, så kan det bli så att huden inte hinner med att anpassa sig till storleken. Det som händer då är att huden strecks ut och dermis, hudens mellanlager, brister.
Det är då bristningarna blir synliga. Det är inte säkert att du känner det när det väl händer.

Mycket vanligt för tjejer att få bristningar runt mage, lår och bröst.
Killar får de oftast på rygg och axlar.
Detta kan vara på grund av hormoner, som får kroppen att växa på vissa ställen, vid puberteten.

Hur undviker man dem?

En hand som smörjer in sin hud för att återfukta den.

Det absolut viktigaste är att huden är återfuktad! Med en återfuktad hud blir den mer elastisk, vilket såklart hjälper att inte få bristningar när huden blir uttöjd.

Hur får man då en återfuktad hud? Det finns flertal av företag som gör reklam för speciella behandlingar, krämer och oljor som skall hjälpa motverka bristningar. Men det finns inget som visar att de hjälper över huvud taget. Eller ens mer än en vanlig kräm som mjukar upp huden. Det finns också husmorstips som vandrar runt på nätet, som att smörja in sig med kakaosmör, kokosolja.

Det absolut bästa krämen som skulle kunna hjälpa mest att motverka är en kräm som innehåller retinol eller C-vitamin som hjälper kroppen skapa sitt eget kollagen. Det hjälper körtlarna att utsöndra talg som hjälper dermis hålla sig mjuk och smidig och motverkar bristningar.

Retinol återfuktande kräm finns att köpa här.

Dem försvinner inte, tyvärr.

Dem kommer aldrig att försvinna helt. Men med tiden kommer de att bli mindre synliga. De kommer få nyansen mer likt huden runtomkring. Undvik att ha nyare bristningar i direkt solljus vilket kan ge dem en rödare eller ljusare nyans.

Så kort sagt finns det inte mycket att göra för att undvika dem eller att få bort dem. Men det skadar absolut inte att fortsätta smörja och återfukta huden även efter du har fått bristningar.

Glöm inte smörja in kroppen, återfukta den!